norge-bistand - – Norge har tjent mest på bistanden

Norge har siden 1962 gitt over 500 milliarder kroner i bistand til u-land. Men Norge har hatt større nytte av pengene enn landene som har fått dem, mener statsviter Øyvind Østerud.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er bladet Bistandsaktuelt som har kartlagt omfanget av norsk bistand de siste 50 årene. Totalsummen er kommet opp i 516 milliarder kroner, noe som tilsvarer et halvt statsbudsjett, skriver Vårt Land.

– Bistandspengene har gjort Norge til en viktigere aktør i internasjonal politikk, skaffet oss allierte og vært en døråpner for norsk næringsliv, sier Østerud, som er professor ved Universitetet i Oslo.

Seniorforsker Gunnar M. Sørbø ved Chr. Michelsens Institutt er uenig i at norsk næringsliv har hatt stor nytte av den norske bistanden.

– Mange land – inklusive naboland som Danmark – har vært langt mer kyniske og ivrige på å plante sine flagg og sikre kontrakter til eget næringsliv som motytelse for bistand, mener Sørbø.

Han er imidlertid enig i at Norges rykte som en humanitær fredsmakt, og som et rikt land uten stormaktsinteresser, kan ha hjulpet Norge til å få en sterkere stemme internasjonalt.

– Vår humanitære innsats kan ha bidratt til å åpne dører, sier han.

Tanzania topper listen over de 158 landene som har fått norske bistandsmidler. 25 milliarder kroner (inflasjonsjustert til 2011-kroner) har landet fått fra Norge. Deretter følger Mosambik med 15,1 milliarder og Zambia med 12,3 milliarder bistandskroner. (©NTB)