ny1-merkel-hollande-F - Merkel og Hollande føler felles ansvar for Europa

Frankrike og Tyskland føler et felles ansvar for Europa, understreker president François Hollande og statsminister Angela Merkel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Få timer etter innsettelsen tirsdag, satte Frankrikes nyvalgte president François Hollande seg på flyet til Berlin for å diskutere krisen i europeisk økonomi med Tysklands statsminister Angela Merkel.

Som et forvarsel på hvilke problemer som venter, måtte han gjøre vendereis da flyet ble truffet av lynet få minutter etter avgang.

Halvannen time forsinket ankom Hollande likevel Berlin, der utfordringene som ventet var vel så store. Den akutte krisen i gresk økonomi og politikk tok mesteparten av tiden under samtalen.

– Det er svært viktig at Tyskland og Frankrike fremmer felles ideer under neste måneds EU-toppmøte og at det samarbeides tett for å forberede dette, sa Merkel under en felles pressekonferanse.

Merkel samarbeidet tett med Hollandes forgjenger Nicolas Sarkozy, som i likhet med henne selv er konservativ. Frankrikes nye president er derimot sosialist og har et annet syn på hvordan problemene innen europeisk økonomi bør angripes.

– Det betyr ikke at vi ikke kan samarbeide, understreket Merkel etter møtet.

– Jeg håper at vi kan si til grekerne at Europa er villige til å sette i verk tiltak for å fremme vekst og støtte økonomisk aktivitet slik at Hellas igjen får oppleve vekst, sa Hollande.

– Metoden vi er blitt enige om, er å legge alle ideer og alle forslag på bordet, for deretter å undersøke hvordan de rent juridisk kan settes ut i livet, sa han.

– Jeg kommer til å foreslå en pakt til mine europeiske partnere som knytter nødvendigheten av reduksjon i budsjettunderskuddene sammen med helt nødvendig vekst i økonomien, understreket Hollande.

– Europa trenger planer. Det trenger solidaritet. Det trenger vekst. Jeg vil fortelle dem om vårt kontinents behov i en slik ustabil verden for å beskytte ikke bare verdiene, men også interessene våre. (©NTB)