Alpinist Kjetil Jansrud og resten av mennenes alpinlandslag gjennomfører den tradisjonelle
Alpinist Kjetil Jansrud og resten av mennenes alpinlandslag gjennomfører den tradisjonelle "Ironman" testen på Norges Idrettshøgskole tirsdag. (Foto: Varfjell, Fredrik/NTB scanpix)

Tidenes beste ironmantest for alpinistene

– Aldri har så mange utøvere på verdenscup- og europacuplag levert så gode resultater på denne tiden av året, sier sportssjef i alpint, Claus J. Ryste.

Sportssjefen var spesielt imponert over trykket blant utøverne på Idrettshøgskolen og på Olympiatoppen under tirsdagens Ironmantest.

Alle utøverne var godt over 500 poeng. Det var fem utøvere i 500-poengsklubben, to mann i 600-poengsklubben og to utøvere i 700-poengsklubben.

Beste utøver var Aleksander Kilde med sterke 795 poeng, mens Truls Johansen satt ny rekord på Hex testen med 17,68 sekunder.

Aksel Lund Svindal ligger i veldig bra rute etter en lang vår med mye testing av nytt utstyr på ski. Kjetil Jansrud trente på flere av Ironman-øvelsene, men var ikke med på testen grunnet opptrening av ryggen.

– Dette indikerer at vi har klart å vedlikeholde treningen under sesongen, og at vi har et meget bra grunnlag for kommende barmarksperiode. Vi kan jobbe hardt mot målene våre i juni og juli der barmark er hovedfokuset, sier Ryste.

Se reportasje øverst i artikkelen

Ironmantest i alpint ble opprinnelig utviklet våren 2002 for herrelandslagene. Hensikten var å evaluere det generelle fysiske grunnlaget som er nødvendig for å konkurrere på topp nivå i alpint, samt å sette en mer offensiv og bortimot konkurranselikt preg på testing.

Dette består en Ironmantest av:
* 3000 meter
* Hexagonal Obstacle (spenst)
* Lengde uten tilløp (maks knebøy senior)
* Knebøy repetisjoner (1,2 x kroppsvekt for kvinner og 1,5 x kroppsvekt for menn)
* Dips (maks benkpress senior)
* Chins (hangups)
* Brutal benk (situps)
* 90 sekunder kassehopp