AVHØRT: Håvar Krane har i et lydopptak TV 2 har offentliggjort snakket om å henrette et regjeringsmedlem og angripe regjeringen. Torsdag kom det frem at det er Jonas Gahr Støre han snakker om. (Foto: TV 2)
AVHØRT: Håvar Krane har i et lydopptak TV 2 har offentliggjort snakket om å henrette et regjeringsmedlem og angripe regjeringen. Torsdag kom det frem at det er Jonas Gahr Støre han snakker om. (Foto: TV 2)

Eks-ordførerkandidat kan bli tiltalt for drapstrusler

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) er ferdige med etterforskningen av Demokratenes tidligere ordførerkandidat i Kristiansund, Håvar Krane.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

TV 2 avslørte i august i fjor at Krane truet med å drepe utenriksminister Jonas Gahr Støre og andre regjeringsmedlemmer.

Avslørt av hemmelig opptak

I et hemmelig lydopptak etter et møte i organisasjonen Stopp islamiseringen av Norge (SIAN) fra 21. februar i fjor sa Krane:

«Det hadde faktisk vært en glede å knele ham, bøyd hodet fremover, lagt Glocken i nakkegropen og trukket av».

Men aller helst skulle han ha tatt hele regjeringen:

«Jeg ser for meg julebordet til regjeringen. Perfekt øyeblikk til å sperre alle utgangene med molotovcocktail, foruten den døren jeg skal gå inn.»

Les også: Ordførerkandidat i hemmelig lydopptak: Ville henrette regjeringsmedlem

Tatt alvorlig

Lokalt politi har bistått PST i etterforskningen. Dagen etter at saken ble kjent, gjorde politiet beslag i Kranes leilighet.

Han har også vært inne til flere avhør.

TV 2 får bekreftet at den langvarige etterforskningen nå er avsluttet. Saksdokumenter og PSTs innstilling er nå oversendt Det nasjonale statsadvokatembetet.

– Saken er mottatt, og vil bli behandlet av oss i løpet av første halvdel av juni, bekrefter leder Siri S. Frigaard overfor TV 2.

Hun ønsker ikke å gi ytterliggere kommentarer.

Les også: Innrømmer at det var Støre han ville skutt

Kan bli tiltalt

Håvar Krane toppet valglisten til partiet Demokratene i Kristiansund foran kommune- og fylkestingsvalget i fjor, men valgte å trekke seg fra alt politisk arbeid da truslene ble kjent.

Trusler mot regjering og kongehus er straffbart, og har en strafferamme på 15 år.

En kort periode ledet Krane den høyreekstreme organisasjonen Norwegian Defence League (NDL) mens terrortiltalte Anders Behring Breivik også var medlem.

Krane er en kjent blogger med sterke anti-islamistiske holdninger. Under mottoet trygghet og tradisjon hadde han ambisjoner om å få plass i bystyret.

Håvar Krane har ikke besvart TV 2s henvendelser med tilbud om å kommentere saken.

Les også: Vidar Kleppe: – Dette er jo en katastrofe