skilsmisse
skilsmisse

Skilsmissebarn blir oversett

Skilsmisser er blitt så vanlig at barnas sorg kan bli bagatellisert, sier forsker og familieterapeut.

Familieterapeut Ingrid Lund har forsket på "stille barn", og synes det er bekymringfullt at mange barn blir oversett ved brudd i familien.

- De stille og tilbaketrukne barna lager ikke trøbbel, så da har de det greit, tenker foreldre, men slik er det ikke alltid, sier Lund.

Les også: Stadig flere ønsker seg flere enn to barn

Les også: Slik får du barna med på aktiviteter

skilsmisse2WEB
skilsmisse2WEB

Barna skal ikke være pedagoger

Familieterapeuten advarer mot å inkludere barna i sin egen sorg.

- Når foreldre skiller seg er de ofte i en krise selv. Da må man skjerme barna fra sine egne følelser, men det er ikke lett.

- Man må forsøke å ivareta barnas følelser og ikke mikse sine egne følelser med barnas. Det er viktig å ikke la barna være pedagoger, sier Lund.

Sett dine egne følelser til side

- Foreldre må være bevisst på hvilke følelser vi viser, og heller bruke andre voksne som samtalepartnere framfor å bruke barna, sier Lund.

Hun påpeker at det ikke bare er snakk om sorg og sinne, men også når foreldrene tar på plastikkansiktet og lar være å si noe.

- Barn er flinke til å merke andres følelser, så det betyr ikke at barna ikke skal vite hvordan voksne har det, sier familieterapeuten.

Les også: Foreldre og barnehager bruker skammekroken igjen

Les også: Skilte foreldre bør ikke feire jul sammen for barnas skyld

Skilsmissebarna glemmes

Skilsmisse er blitt mer vanlig nå enn tidligere. Ifølge Ingrid Lund fører dette til at sorgen til mange barn blir bagatellisert.

- Vi glemmer ofte å gi barna rett til å sørge over en skilsmisse. Vi bagatelliserer ofte, men det er viktig å ta barns følelser på alvor.

- I samfunnet er skilsmisse mer akseptert. Det kan føre til at det blir mer åpenhet og på mange måter enklere, men det kan også gjøre at man glemmer at barna kan ha det vondt, sier Lund.

Nettprat

Nettprat med familieterapeut Ingrid Lund er nå avsluttet. Svarene kan du lese i kommentarfeltet under.