MANGLER NOE: Uansett konkret grunn er det noe som mangler i forholdet for både menn og kvinner når de velger og være utro. (Foto: Colourbox)
MANGLER NOE: Uansett konkret grunn er det noe som mangler i forholdet for både menn og kvinner når de velger og være utro. (Foto: Colourbox)

Derfor er vi utro

Ingen av mennene var «den typen» før det skjedde, mens kvinner aller helst vil «ta igjen» ...

Det finnes mange unnskyldninger for hvorfor mennesker velger å bedra partneren sin. Her kan du lese hva vi legger til grunn for sidesprangene.

Overraskende?

Ekteskapsrådgiver Gary Neuman har kartlagt hva som er grunnen til at menn velger å være utro, og om du trodde det var seksuell nytelse må du tro igjen.

– Menn er flinke til å skille følelser. Så selv om mannen din sverger at han ikke kunne hatt en affære, må du ikke tro det aldri kan skje.

Hele 48 prosent sier at emosjonell utilfredshet er hovedgrunnen til utroskapen, mens kun åtte prosent skylder på seksuell utilfredshet, skriver Redbook Magazine.

– Menn ønsker å føle seg verdsatt, og om noe skurrer i forholdet forsøker de å kommunisere dette. Problemet er at menn ofte ikke er så flinke på dette punktet, sier Neuman til magasinet.

Flere mener også at et emosjonelt tomrom blir fylt ved å være utro.

LES OGSÅ: Disse bileierne er mest utro

«Ikke den typen»

Skal vi tro undersøkelsen spiller flere faktorer inn hos mannfolka. Ekteskapsrådgiveren trekker fram at 66 prosent sier de hadde dårlig samvittighet mens affæren pågikk. Hele 68 prosent skal også på forhånd ha hevdet at de ikke var «den typen», og de aller fleste påstår de angrer etterpå.

– Menn er flinke til å skille følelser. Så selv om mannen din sverger at han ikke kunne hatt en affære, må du ikke tro det aldri kan skje, sier Neuman.

Av alle mennene i undersøkelsen sier 77 prosent av de som har vært utro, at de har en god venn som også har hatt et sidesprang.

Det kan gjøre at en mann føler at utroskapen legitimeres, at han tenker at «jaja, det kan skje den beste».

FAMILIERÅDGIVER: – Ikke fortell at du har vært utro

Kolleger fremfor fremmede

Personen som velges ut for litt hyggelig samvær er for 44 prosent av mennene en kollega. Og mer enn syv av ti sier at det er en person de har kjent i mer enn en måned.

For den bedratte part er det kanskje en liten trøst at kun 12 prosent mener «den andre kvinnen» er mer attraktiv enn partneren de har hjemme.

10 grunner til at kvinner er utro

Det er imidlertid ikke bare menn som er utro mot partneren sin. En samlivsundersøkelse gjort i 2011 av Synovate for magasinet «Stella» viste at i Norge er kvinner er mer utro enn menn.

Ifølge nettstedet Askmen.com har en av tre gifte kvinner i det minste kysset en annen person, sammenlignet med nesten 50 prosent av mennene.

Nettstedet har også listet opp de ti vanligste grunnene til at hun er utro:

 1. 1. Hun «tar igjen» for partnerens utroskap
 2. 2. Hun ser på utroskap som en enkel måte å avslutte et forhold på
 3. 3. Hun kjeder seg i sengen med partneren
 4. 4. Han trekker seg unna følelsesmessig og hun føler da forholdet skranter
 5. 5. Hun føler seg oversett, neglisjert eller ikke verdsatt
 6. 6. Hun savner intimitet
 7. 7. Hun vil «ta igjen» for noe annet (føler seg sveket på en eller annen måte)
 8. 8. Hun får selvtillit-boost av å kjenne at en annen vil ha henne
 9. 9. Hun vil være den «slemme jenta»
 10. 10. Hun får ikke nok sex i forholdet