ny3-terror-brann-ikkeutøya-F - Brannskadd mann i koma

Den 49 år gamle mannen som satte fyr på seg selv utenfor Oslo tinghus ligger i koma på Ullevål sykehus, men skadene er ikke livstruende.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet opplyser at 49-åringen er norsk statsborger med utenlandsk opprinnelse og at han har alvorlige, men ikke livstruende skader. Han blir operert onsdag morgen.

Politiets innsatsleder utenfor Oslo tinghus, Kjell Jan Kverme, opplyser at mannen ligger i koma. – Det er uklart hva som var motivet for handlingen. Han kan foreløpig ikke avhøres av politiet, opplyser pressesjef Unni Grøndal i Oslo politidistrikt.

Mannen la igjen en konvolutt med papirer som han sa til kontorpersonalet skulle oppbevares der «i tilfelle det skjedde noe alvorlig med ham». Mannen er ikke Rolis klient.

– Det virker som om mannen kan ha vært en desperat sosialklient, og konvolutten med papirer inneholdt blant annet avslag på en søknad om støtte. Det er neppe grunn til å tro at dette har noe med Utøya å gjøre, sier Roli, som kjente at det luktet parafin utenfor kontoret da hun kom tilbake.

Han løp mot inngangen og sikkerhetskontrollen som er satt opp i forbindelse med den svært alvorlige rettssaken som pågår. Politi og vakter kastet seg over ham for å slukke brannen. Man kunne man se at også lua hans hadde tatt fyr.

– Politiet brukte vann for å slukke flammene. Dette kan ha tatt oppimot et minutt, ifølge innsatsleder Kjell Jan Kverme.

– Han ropte noe, men vi vet ikke hva han ropte, sier Kverme.

Etter å ha fått førstehjelp på stedet, ble mannen tatt hånd om av ambulansepersonell og kjørt til Ullevål sykehus. Han hadde ifølge politiet brannskader på bryst og mage.

– Så vidt jeg forstår har ikke dette noe med 22. juli-saken å gjøre, sier hun.

– Jeg føler at sikkerheten er godt ivaretatt på tinghuset, og vi fortsatte rettsmøtet helt upåvirket av det som skjedde på utsiden, sier hun.

– Jeg løp etter med kamera, og da så jeg at han beveget seg opp mot tingretten. Han ropte ett eller annet, enten var det et spørsmål om hjelp eller om de kunne ta ham, sier Brenne til NTB.

Politiet virket litt usikre på hva de skulle gjøre, ifølge Brenna.

– Det virket som om de prøvde å få ham vekk, men han bare fortsatte. Da han til slutt veltet gitteret som står her kom en politimann og veltet ham og dro av ham genseren, sier han. (©NTB)