ny1-syria-msf-leger - Pasienter og leger forfølges av det syriske regimet

Både pasienter og leger er fritt vilt i Syria. – Hæren forsøker å drepe både de sårede og legene som behandler dem, forteller Leger uten grenser (MSF), som beskriver situasjonen som pervers.

– Å bli oppdaget mens man behandler en pasient er som å bli tatt med et våpen, sier den norske programsjefen Dag Horntvedt i en pressemelding.

– Selv om medisiner og utstyr er tilgjengelig, er frykten for å bli tatt så stor at leger i Syria nøler med å behandle pasienter. Flere syriske leger er meldt savnet, forteller Horntvedt.

Leger Uten Grenser har fortsatt ikke fått tillatelse fra syriske myndigheter til å gi medisinsk hjelp i landet. Hjelpeorganisasjonen har likevel klart å ta seg inn i Homs og Idlib, hvor både leger og pasienter risikerer angrep og arrestasjoner.

– Våre folk jobbet på et offentlig sykehus tre dager i strekk. De fikk operert 15 sårede pasienter, men måtte evakuere i løpet av ti minutter på grunn av et varslet angrep, forteller Horntvedt.

Andre steder i Idlib var operasjonssalene stengt, fordi det var for farlig å operere pasienter der.

– Lokale leger snakket oss fra å sette opp flere helsestasjoner, fordi det var for risikabelt, opplyser Horntvedt.

– Pasienter og helsepersonell blir jaktet på og står i fare for å bli pågrepet, torturert og drept, legger hun til.

– To av de lokale legene vi jobbet mest med hadde tidligere blitt kastet i fengsel fordi de ble anklaget for å skaffe hjelp til skadde etter fredelige demonstrasjoner. En av legene fortalte at han var blitt torturert, opplyste en annen MSF-lege.

Teamet opplyser også at medisinske fasiliteter blir systematisk angrepet og plyndret.

– Regimets medisinske blokade er fullstendig pervers. Det er første gang jeg ser at hæren plyndrer og ødelegger apotek. Det er et uvanlig nivå av brutalitet, legger en MSF- kirurg til.

Selv om Leger Uten Grenser ikke har fått tillatelse fra syriske myndigheter til å arbeide i landet, fortsetter organisasjonen å forsyne syriske leger i Homs, Derah, Hama, Damaskus og Idlib med utstyr og medisiner via naboland.

Hjelpeorganisasjonen behandler også sårede og torturofre fra Syria i et operasjonssykehus i Amman i Jordan

– Vi står klare til å mobilisere leger og kirurger på kort varsel dersom vi får tillatelse til å jobbe inne i Syria, sier Horntvedt. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2