ny1-syria-msf-leger - Pasienter og leger forfølges av det syriske regimet

Både pasienter og leger er fritt vilt i Syria. – Hæren forsøker å drepe både de sårede og legene som behandler dem, forteller Leger uten grenser (MSF), som beskriver situasjonen som pervers.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Å bli oppdaget mens man behandler en pasient er som å bli tatt med et våpen, sier den norske programsjefen Dag Horntvedt i en pressemelding.

– Selv om medisiner og utstyr er tilgjengelig, er frykten for å bli tatt så stor at leger i Syria nøler med å behandle pasienter. Flere syriske leger er meldt savnet, forteller Horntvedt.

Leger Uten Grenser har fortsatt ikke fått tillatelse fra syriske myndigheter til å gi medisinsk hjelp i landet. Hjelpeorganisasjonen har likevel klart å ta seg inn i Homs og Idlib, hvor både leger og pasienter risikerer angrep og arrestasjoner.

– Våre folk jobbet på et offentlig sykehus tre dager i strekk. De fikk operert 15 sårede pasienter, men måtte evakuere i løpet av ti minutter på grunn av et varslet angrep, forteller Horntvedt.

Andre steder i Idlib var operasjonssalene stengt, fordi det var for farlig å operere pasienter der.

– Lokale leger snakket oss fra å sette opp flere helsestasjoner, fordi det var for risikabelt, opplyser Horntvedt.

– Pasienter og helsepersonell blir jaktet på og står i fare for å bli pågrepet, torturert og drept, legger hun til.

– To av de lokale legene vi jobbet mest med hadde tidligere blitt kastet i fengsel fordi de ble anklaget for å skaffe hjelp til skadde etter fredelige demonstrasjoner. En av legene fortalte at han var blitt torturert, opplyste en annen MSF-lege.

Teamet opplyser også at medisinske fasiliteter blir systematisk angrepet og plyndret.

– Regimets medisinske blokade er fullstendig pervers. Det er første gang jeg ser at hæren plyndrer og ødelegger apotek. Det er et uvanlig nivå av brutalitet, legger en MSF- kirurg til.

Selv om Leger Uten Grenser ikke har fått tillatelse fra syriske myndigheter til å arbeide i landet, fortsetter organisasjonen å forsyne syriske leger i Homs, Derah, Hama, Damaskus og Idlib med utstyr og medisiner via naboland.

Hjelpeorganisasjonen behandler også sårede og torturofre fra Syria i et operasjonssykehus i Amman i Jordan

– Vi står klare til å mobilisere leger og kirurger på kort varsel dersom vi får tillatelse til å jobbe inne i Syria, sier Horntvedt. (©NTB)