ny1-terror-vitner-druknet - Kameratene la på svøm, bare én kom i land

Den 18 år gamle gutten og kameraten Håkon Ødegaard (17) kastet seg i vannet utenfor Utøya og la på svøm mot landsiden. Men etter 100-150 meter måtte Håkon gi opp.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gråtkvalt fortalte 18-åringen om skyldfølelsen han fortsatt sliter med etter at han og kameraten Håkon skilte lag i vannet mellom Utøya og landsiden. Håkon klarte ikke svømme lenger. Han måtte snu. 18-åringen som ga Oslo tingrett sitt vitneprov tirsdag ettermiddag fortsatte å svømme. Det var det siste han skulle se til kameraten sin.

– Nå vet vi at Håkon druknet, sa statsadvokat Svein Holden, og fikk bekreftende svar fra den 18 år gamle gutten.

– Jeg føler skyldfølelse for at jeg svømte fra kompisen min. Jeg kunne tatt ham med meg over til landsiden eller svømt tilbake til øya med ham. Han hadde akkurat hatt kyssesyken, og jeg skjønte han ikke ville komme seg over, sa 18-åringen.

– Men tror du at du kunne klart å få ham med deg, spurte Holden.

– Jeg har sett for meg ganske mange forskjellige scenarier. Jeg tror ikke jeg hadde klart det, sa 18-åringen.

Han og to kamerater var på teltplassen da panikken brøt ut. På avstand så 18-åringen hvordan Lejla Selaci (26) gikk mot Anders Behring Breivik for tilsynelatende å ta ham i hånden, og hvordan massemorderen skjøt henne ned rett ned. Da snudde kameratene og løp det de orket mot vannet. Der kledde de av seg for å svømme i sikkerhet.

– Jeg husker ingenting fra da jeg løp. Jeg husker bare at jeg var sinnssykt redd. På stranden var det folk som skrek og hyperventilerte. Jeg sa at de ikke måtte kaste bort kreftene på å gjøre det, sa han.

Til slutt kom 18-åringen seg over til landsiden. Sammen med flere andre forsøkte han å starte en båt, men fikk det ikke til.

– Vi ville redde de andre, men klarte det ikke, forklarte han.

Etter hvert ble han kjørt til en bensinstasjon, før de overlevende ble fraktet til Sundvolden Hotel.

– Jeg visste veldig lite om hva som hadde skjedd, og det gikk veldig mye rykter blant dem vi hadde kommet oss over med, sier han.

Han forklarte videre at livet hans nå er relativt normalt, men at han har slitt mye med skyldfølelse etter å ha svømt fra kompisen. (©NTB)