Gunn Marit Helgesen og Liv Signe Navarsete (Foto: Scanpix/ montasje)
Gunn Marit Helgesen og Liv Signe Navarsete (Foto: Scanpix/ montasje)

Kommunene fornøyd med budsjett: – Vi er blitt hørt

Norske kommunene får mer å rutte med til neste år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Befolkningsøkningen fører til over 4 milliarder kroner i ekstrautgifter for kommunene neste år. Regjeringen legger opp til en vekst i frie inntekter på 5,25 – 6 milliarder.

Det gjør at kommunenes interesseorganisasjon KS sier seg fornøyd.

– Vi er blitt hørt på viktige områder. Det betyr at norske kommuner og fylkeskommuner fortsatt kan levere gode velferdsordninger for befolkningen, sier styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen.

Inntektsvekst

I kommuneproposisjonen for neste år anslår regjeringen at kommunene vil få en inntektsvekst neste år på opp mot 2 milliarder mer enn de økte kostnadene som følge av den sterke befolkningsveksten.

– Inntektsveksten på opp mot 5 milliarder kroner i frie inntekter i 2013 kommer i tillegg til de økte skatteinntektene i 2012. Dermed ligger det godt an for kommunale tjenester framover, sier kommunal- og regionalminister Liv Signe Navarsete (Sp).

LES OGSÅ: Regjeringen bruker seks oljemilliarder mindre

Sårbare for renteøkninger

– Kommuner med sterk vekst kan likevel ha utfordringer knyttet til utbygging av tjenestetilbud og infrastruktur. Kommuner som opplever fraflytting, har en utfordring med fallende inntekter og en infrastruktur som ikke er tilpasset færre innbyggere, sier Navarsete.

Det lave rentenivået gjør gjelden lettere å bære, men kommunene er sårbare for framtidige renteøkninger, advarer regjeringen i proposisjonen. Men den sier seg fornøyd med at bare 52 kommuner og ingen fylkeskommuner står på den såkalte ROBEK-lista der staten går inn og tar sterkere kontroll over utsatte kommuner.

POLITISK PANEL: Hva synes du om revidert nasjonalbudsjett?

(©NTB)