terror-vitne-folkehjelpa3 - Politiet ba alle i skolestua legge seg ned

Da politiet kom inn i skolestua på Utøya der 47 gjemte seg 22. juli, ga de alle beskjed om å legge seg ned og ha hendene over hodet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det forklarte Even Andre Øyen Kleppen (32) som var på Utøya som frivillig for Norsk Folkehjelp, da han vitnet i terrorsaken mot Anders Behring Breivik tirsdag.

Kleppen beskrev at han hørte helikopterdur da politiet kom til øya.

– Det nærmet seg to timer, jeg hører helikoptre utenfor, jeg hører en tre-fire stykker som løper utenfor og roper og sånn. En god stund etter det var det stille, og så hørte vi dem utenfor etterpå, de pratet om de hadde sikret skolestua, sa han.

Han var ikke engstelig da politiet kom, for som han sa, regnet han ikke med at alle i politiet hadde klikket, selv om han hadde sett gjerningsmannen komme uniformert som politi.

– Jeg ser bare en svart hånd som kommer inn og vrir om på låsen, og så får vi beskjeden: Legg dere ned på gulvet og ha hendene over hodet.

Etter en stund fikk han og de andre ta ned hendene igjen. På vei ut av skolestua fikk alle beskjed om å gå, men alle jogget vekk i sikkerhet, beskrev han.

På vei ned begynte en jente å hyperventilere ved synet av alle teppene med kropper under.

– Vi skjønte jo hva det var som lå under teppene, sa Kleppen.

På spørsmål fra Anders Behring Breiviks forsvarer, advokat Geir Lippestad, sa Even Andre Øyen Kleppen at han hadde vært klar til å drepe Breivik med brannslukkingsapparatet som hang inne i skolestua, dersom han hadde kommet inn.

Han sa også at han hørte at politiet tok en person, det vil si Breivik, utenfor skolestua. (©NTB)