utbrent (Foto: Laurence Mouton)
utbrent (Foto: Laurence Mouton)

Dette bør du gjøre for å unngå utbrente barn

UNICEF: – Vi får mange tilbakemeldinger fra barn som er slitne.

Travle familier som bruker lite tid på hverandre, og barn som skysses fra én aktivitet til en annen kan føre til utbrente barn.

Ifølge UNICEF er det et problem at de voksne bruker mindre tid på barna sine, og at mange barn er slitne og nesten utbrente i ung alder på grunn av aktivitetsnivået.

– Vi får mange tilbakemeldinger fra barn som er slitne. Mange voksne glemmer det vi kaller «vår tid» - tid til å prate, tid til å slappe av sammen, forteller Kristin Oudmayer i UNICEF til God morgen Norge.

Les også: Drikker barnet ditt nok væske til frokosten?

Prioritering

Dette ønsker organisasjonen å sette fokus på under den internasjonale familiedagen.

Spesielt utsatt er de barna som av ulike grunner er sårbare, og i større grad hadde trengt å bli sett og anerkjent.

– Mange voksne legger lista høyt for aktiviteter, men hvis man lytter til hva barna egentlig sier så er det å bare være sammen. Bruke naturen, spille kort - de helt enkle tingene. Vi glemmer kanskje å se etter tegnene på at barn også trenger å hvile, og ikke måtte aktiviseres og stimuleres hele tiden. Og dette kan man klare uansett hva slags forutsetninger man har økonomisk eller av utdannelse. Det handler om å bruke den tiden vi har litt annerledes, tilføyer Oudmayer.

Les også: Født kongelig - hvordan påvirker det en person?

For mange krav

UNICEF har funnet ut at familier bruker mindre tid på hverandre enn før.

– Det kommer nok av at det er store krav til voksne også i dagens samfunn, om å prestere og være tilgjengelig omtrent til enhver tid. Det er vanskelig for oss å legge bort jobb, og fokusere på det vi kjenner innerst inne i samvittigheten at vi bør fokusere på. Alle har flere valg i dag, så man må jo si nei. Vi må leve med at vi får ikke gjort alt. For eksempel så må man ikke til Legoland før ungen er 2 år. Det er viktig å se på verdien av å være hjemme sammen, forteller Oudmayer.

I videovinduet over møter du familien Wingård som har tatt noen grep for å unngå problemet i sin familie.

Les også: Mor trodde sjokoladepålegg var sunt – vant søksmål mot Nutella