ny2-frankr-hollande-ed-F - François Hollande lover et sterkere Frankrike

François Hollande lover å «få Frankrike tilbake på beina» med verdighet og selvtillit og ønsker å åpne en ny vei i Europa.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg legger fram et budskap om selvtillit til det franske folk. Vi er et flott land som alltid har møtt utfordringene, sa Hollande i sin innsettelsestale tirsdag.

– I dag ser jeg hvor stort press landet er under: omfattende gjeld, svak vekst, høy arbeidsledighet, svekket konkurranseevne, et Europa som strever med å komme seg ut av krisen, sa Hollande i det han tok fatt på presidentgjerningen.

Etter edsavleggelsen ble Hollande feiret med en parade gjennom Paris' gater i øsende regn. Det er 17 år siden Frankrike har hatt en president fra Sosialistpartiet.

– Mandatet jeg har fått fra det franske folket, er å få Frankrike tilbake på beina med rettferdighet, åpne en ny vei i Europa, bidra til fred i verden og at planeten bevares, understreket Hollande.

– Jeg kommer til å foreslå en pakt til mine europeiske partnere som knytter nødvendigheten av reduksjon i budsjettunderskuddene sammen med helt nødvendig vekst i økonomien, understreker Hollande, som tirsdag ettermiddag skulle til Berlin for å møte statsminister Angela Merkel.

– Europa trenger planer. Det trenger solidaritet. Det trenger vekst. Jeg vil fortelle dem om vårt kontinents behov i en slik ustabil verden for å beskytte ikke bare verdiene, men også interessene våre. (©NTB)