Slik ser en ringformet solformørkelse ut. Dette bildet ble tatt i Myanmar 15. januar 2010. (Foto: AP Photo/Khin Maung Win)
Slik ser en ringformet solformørkelse ut. Dette bildet ble tatt i Myanmar 15. januar 2010. (Foto: AP Photo/Khin Maung Win)

Snart skjer det spennende ting på solen

Onsdag 6. juni må du stille vekkerklokken til å ringe ekstra tidlig. Dersom du bor i Nord-Norge må du også merke av 21. mai i kalenderen.

Våren er normalt ikke årstiden for spennende himmelopplevelser. Stjerner, planeter og nordlys er knapt å få øye på de få timene solen er under horisonten, og stjerneskuddene skal være ekstra kraftige skal vi se dem.

Men om ikke lenge skjer det ting på solen.

Solformørkelse

Slik vil skyggen av månen bevege seg over jorden. Tiden er oppgitt
  i UTC, legg til to timer for å få norsk tid. (Foto: NASA)
Slik vil skyggen av månen bevege seg over jorden. Tiden er oppgitt i UTC, legg til to timer for å få norsk tid. (Foto: NASA)
Det første som skjer er en solformørkelse. Den 20. mai beveger månen beveger seg inn over solskiven, og i en smal stripe fra Asia, over Stillehavet og i den vestlige delen av USA blir det stappmørkt midt på dagen.

Formørkelsen er så vidt synlig fra Norge også.

– Hos oss starter den etter midnatt 21. juni, og er bare synlig helt nord i landet, forteller astronom Jan-Erik Ovaldsen, som driver nettstedet himmelkalenderen.com.

Sett fra Norge kommer månen bare til å dekke en liten bit av
  solen. (Foto: AP Photo/Ali Nishan)
Sett fra Norge kommer månen bare til å dekke en liten bit av solen. (Foto: AP Photo/Ali Nishan)
Fra Tromsø og nordover kan du se at det forsvinner en liten skalk av solen.

– Når formørkelsen er på det største er bare rundt 3 prosent av solen dekket, så hos oss er dette en liten formørkelse, sier Ovaldsen.

Ringformet

Et astronomisk sammentreff gjør at månen er 400 ganger mindre enn solen, samtidig som solen er 400 lengre unna oss enn månen. Det gjør at månen dekker hele solskiven omtrent akkurat.

En ringformet formørkelse er fin selv om det er et tynt skydekke.
  (Foto: AP Photo/Alexander F. Yuan)
En ringformet formørkelse er fin selv om det er et tynt skydekke. (Foto: AP Photo/Alexander F. Yuan)
Men månebanen ikke er helt rund, og denne gangen kommer litt av solen til å være synlig som en glødende ring rundt det sorte hullet som er månen.

I 1999 var det en total solformørkelse i Europa. Siri Kalvig dro til Stuttgart for å oppleve den, men Storm-meteorologen bommet skikkelig på været.

Hvordan det gikk kan du se i videoen under. Saken fortsetter nedenfor!

583229

Venus «kolliderer» med solen

Slik ser det ut når Venus beveger seg inn over solskiven. Bildet
  er tatt under passasjen i 2004. (Foto: himmelkalenderen.com)
Slik ser det ut når Venus beveger seg inn over solskiven. Bildet er tatt under passasjen i 2004. (Foto: himmelkalenderen.com)
Solformørkelser er spektakulære, men ikke veldig sjeldne. De oppstår et par ganger i året.

Det som skjer 6. juni er derimot en skikkelig begivenhet, som kloden ikke får oppleve igjen før i 2117.

Denne gangen er det planeten Venus som glir inn over solskiven. Passasjen er altså også en slags solformørkelse, men Venus er så langt unna at den bare er en liten flekk mot solen.

Slik kommer Venus til å vandre over solen. (Foto: himmelkalenderen.com)
Slik kommer Venus til å vandre over solen. (Foto: himmelkalenderen.com)
– En slik Venus-passasje gjorde det mulig for astronomer på 1700-tallet å bestemme dimensjonene i solsystemet vårt, forteller Ovaldsen. Noen av de mest nøyaktige observasjonene ble faktisk gjort fra Vardø i 1769.

Les: Hundre dager til historisk himmelbegivenhet

Grytidlig

Du må tidlig opp dersom du vil se passasjen, og husk solformørkelsesbriller, eller en sveisemaske. Solbriller holder ikke!

– Ikke ueksponert film eller sotet glass heller, sier Ovaldsen. De demper det synlige lyset, men ikke uv-strålingen.

Venus og Jupiter skinner så kraftig at de lyste gjennom det
  tynne skydekket over San Francisco 10. mars. (Foto: Jim Vanidis)
Venus og Jupiter skinner så kraftig at de lyste gjennom det tynne skydekket over San Francisco 10. mars. (Foto: Jim Vanidis)
– Venus treffer kanten av solen fire minutter over midnatt, sier Ovaldsen, og frem til klokken 6.54 beveger planeten seg sakte over solen.

Passasjen er synlig over hele landet. I sør står solen opp etter at Venus er kommet inn over solskiven. I Nord-Norge er det midnattssol, og det er mulig å få med seg hele begivenheten fra start til slutt.

Blir det klarvær? Det finner du ut på storm.no!

Får du tatt bilder av solformørkelsen eller venuspassasjen? Del dem gjerne med oss på facebooksiden til storm.no!