kina-mil-advarsel-F - Advarer Kinas offiserer mot å svikte partiet

Kinas ledende avis i forsvarsspørsmål, Frigjøringshærens Dagblad, skriver i en uvanlig direkte artikkel at landets offiserer må fortsette å være lojale mot kommunistpartiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Offiserene må være kommunistpartiets «mest lojale forsvarere» i møte med det avisen kaller vestlige konspirasjoner, heter det i en kommentar tirsdag. Nylige korrupsjonssaker og brudd på disiplinen omtales som «en grunnleggende advarsel».

– Fiendtlige, internasjonale krefter har ikke slappet av i sin strategiske konspirasjonsvirksomhet for å vestliggjøre og splitte oss, heter det i kommentaren. Noen offiserer anklages for å ha «vaklet» i holdningen til kommunistpartiet og dets viktigste læresetninger.

Det aller viktigste av disse er i Kina den gamle maoistiske formuleringen at «politisk makt springer ut av geværløpet».

– Sørg for at våpenet alltid adlyder partiets kommando, heter det i kommentaren.

Kommunistpartiet har de siste måneden vært preget av skandalen som førte til at politbyråmedlem Bo Xilai ble kastet fra sin stilling. Det har også vært korrupsjonsanklager mot en ledende offiser, generalløytnant Gu Junshan. Artikkelen virker å ha som mål å sikre at de militære fortsatt slår ring om partiet.

Kommentaren i Frigjøringshærens Dagblad sier ikke hvilke forhold som har utløst den skarpe kommentaren.

Det øverste maktorganet i det kinesiske forsvaret, Folkets Frigjøringshær, er kommunistpartiets sentrale militærkommisjon. Leder av militærkommisjonen er kommunistpartiets leder og Kinas president, Hu Jintao.

I april ba Frigjøringshærens Dagblad landets offiserer ignorere rykter som gikk om et kuppforsøk etter avsettelsen av Bo Xilai. (©NTB)