Brannta¿rnet Haukenesta¿rnet foto Rune Jørgensen (Foto: Rune Jørgensen, © Rune Jørgensen)
Brannta¿rnet Haukenesta¿rnet foto Rune Jørgensen (Foto: Rune Jørgensen, © Rune Jørgensen)

Branntårn og padling i Østfold

I denne ukens «Mitt Norge» har TV2 God Morgen Norge tatt turen til Kornsjø i Østfold. Kornsjø er et godt utgangspunkt for turer med kano og kajakk. I Østfold finner vi også en arv fra skogdriften med branntårn som er gode turmål. Ett av disse tårnene er det også mulig å overnatte i.

Haukenestårnet eller Branntårnet på Haukenesfjellet i Østfold er Østfolds høyeste overnattingssted. Med sine 333 m.o.h. var Haukenesfjellet det perfekte utgangspunkt for et tårn hvor en kunne holde utkikk etter tilløp til brann. Skogeiernes verste mareritt. Kun Stavasshøgda er høyere i Østfold med knappe 3 meter. Tårnet ble reist i 1909 i et samarbeid med Østfold skogselskap, Det norske gjensidige skogbrand forsikringsselskap og Rømskog kommune. Det første tårnet var seks meter høyt. I 1927 ble det bygget et nytt tårn som var et sted mellom 12 og 14 meter høyt, men dette ble vandalisert under andre verdenskrig. I 1953 erstattet med tårnet som står i dag og reiser seg 12 meter over bakken. Tårnet ble overtatt av kommunen i 1975 da vaktholdet i branntårnet ble erstattet av observering fra fly. Nå er det DNT Indre Østfold som driver tårnet.

Se kart og beskrivelse av hvor turen går på Lommekjent.no

Se innslaget fra Kornsjø i Østfold

Brannta¿rnet Haukenesta¿rnet foto Rune Jørgensen Haukenestårnet blir drevet som en selvbetjent hytte med seks senger og fem ekstra madrasser. I 2011 hadde Haukenestårnet ca 70 overnattinger. Så her er det rom for flere! Turistforeningen anbefaler stedet til barnefamilier.

Turistforeningen anbefaler også å bestille på forhånd da det bare er seks sengeplasser og fem madrasser. Kontakt Rømskog kommune ved Sentralbordet 69 85 91 77 - i kontortiden kl. 08:00-15:30, eller send e-post til postmottak@romskog.kommune.no På kvelder og i helger kontakt: Aage Sundsrud 415 38 615 - karel-su@online.no.Tårnet er åpnet for alle, men soverommet og kjøkkenet er låst med DNT-nøkkel.

Tårnet inngår i Grensesømmen som er en fotturrute som går langs svenskegrensa vekselvis på norsk og svensk side. DNT og Svenska Turistföreningen (STF) samarbeider om den sammenhengende ruta langs grensen fra Svinesund til Treriksrøysa i Troms. Det er DNTs 15 medlemsforeninger langs grensen mot Sverige som har ansvaret for merkingen og tilretteleggingen på norsk side. Der det allerede er ruter er det satt opp skilt langs strekningen som viser hvilken vei ruta går. Merk at standarden på den lokale merkingen varierer og at ikke er overnattingsmuligheter på alle strekningene.

Det alt vesentlige av turen vil foregå langs merket rute, men det vil være strekinger uten merking. Det skyldes blant annet at traseen for Grensesømmen går gjennom nasjonalparker og andre områder det ikke er tillatt å merke. Mer informasjon om Grensesømmen finner du i boka "Grensesømmen" som utgis på Cappelen forlag. (Kilde: Den Norske Turistforening)

Se også denne turen fra Hølvannet

Padleturer

Østfold har mye å by nå når det kommer til padling enten du vil padle på ferskvann eller på sjøen. Vi har plukket ut noen få tips.

Padling
  Foto Ola Njå Bertelsen

Ferskvann:

For en nybegynner, enten det gjelder kano eller kajakk, kan man oppsøke de små vannene som det er flere av i distriktet. Langs riksveien veien østover fra Halden til Nøssemark passerer du ; Store Ertevann, Trollnestjern og Remnevann .

Kjører du til Kornsjø passerer du Ørsjøen ved Prestebakke kirke. Ved tollstasjonen på Kornsjø har du et ypperlig utgangspunkt for å padle de fire sammenhengende Kornsjøene. På svensk side er det et godt utbygd system med gapahuk og doer. Merk at Kornsjøene til tider er svært trafikkert av kanoer, spesielt i pinsen.

Kjører du Rokkeveien til Sarpsborg passerer du Korsetvann, Rokkevann og til slutt Isesjøen. Alle disse er demmet opp av Raet og er tilgjengelig med kano eller kajakk.

I sjøen:

Iddefjorden kan være en god start ,enten du padler kano eller kajakk. Starter du på Bakke er du omtrent midt i fjorden, og det er kort avstand over til svensk side. Sponvika er et fint utgangspunkt for kajakkturer, enten ut i Singlefjorden, Singleøya og innover i Skjebergkilen, eller utover til alle øyene i Hvaler. Merk deg bare at dette er ikke et startsted man bør dra ut fra for uøvede, og man bør være minimum 2 kajakker i følge. Med god sønnavind kan det langs med svenskelandet sør for Sponvika dra seg opp store bølger å "surfe" tilbake på.

Ellers er det den svenske skjærgården også et ypperlig padleområde, faktisk også til dels i kano. Gode startsteder er Løkholmen nord for Strømstad, Tjernø sør for Strømstad og Grebbestad 10 mil sør for Halden. I Grebbestad kan du få leid både 1-manns og 2-manns tur- og havskajakker.

Allsang på Grensen

Er du først i området i sommer med familien kan det godt være Allsang på Grensen som sendes på TV2 kan være verdt å få med seg som publikum. TV innspillingen Allsang på Grensen er et hyggelig familieprogram hvor du kan oppleve kjente og kjære artister i sommeridylliske omgivelser på Fredriksten festning i Halden. Publikum inviteres til å synge med og lage god stemning under TV-showet. Programmet ledes av Kathrine Molholt. I 2011 var det ca 50.000 besøkende på innspillingene, og det populære programmet har blitt sett av omlag 19 millioner TV-seere hittil. Hvert program gjestes av kjente og kjære artister som sammen sørger for bred underholdning for hele familien. Se mer informasjon på nettsidene til Allsang på Grensen.

Finn flere turer på Lommekjent.no