sigbjorn johnsen (Foto: SCANPIX)
sigbjorn johnsen (Foto: SCANPIX)

Her er lekkasjene om budsjettet

Regjeringen blar opp ekstra penger til opprydning etter terroraksjonen, flom og ras.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I den vårlige budsjettjusteringen, som kalles revidert nasjonalbudsjett, øker regjeringen bevilgningene til opprydningsarbeidet i regjeringskvartalet etter terroraksjonen 22. juli med 770 millioner kroner.

– De 770 millionene kommer i tillegg til en bevilgning på nesten 650 millioner som vi hadde før jul. Det er helt nødvendig for at vi skal kunne betale husleie, nødvendige sikkerhetstiltak og opprydding i regjeringskvartalet, sier Fornyings-, administrasjons- og kirkeminister Rigmor Aasrud til NRK.

Opprydding og sikring i regjeringskvartalet har allerede kostet staten 1,45 milliarder kroner. I tillegg kommer kostnader til rettssaken, helsevese net og politiet.

DIREKTE KL 11: Finansministeren legger frem revidert nasjonalbudsjett

Mer penger til PST

Politiets sikkerhetstjeneste, PST får en ekstrabevilgning på 21 millioner kroner i revidert budsjett.

– PST har som høyeste prioritet å forebygge terror. Det er viktig for vår sikkerhet at vi har en sikkerhetstjeneste som er rustet til å utføre sitt samfunnsoppdrag på en god måte. Derfor foreslår regjeringen å øke bevilgningen til PST med 21 millioner kroner, sier justisminister Grete Faremo (Ap) til VG.

De økte bevilgningene skal blant annet brukes til cybersikkerhet, kommunikasjonskontroll, spaning og tilgang til Schengen-landenes visumdatabase.

LES OGSÅ: Bilstene får nesten hele regningen

Rydder etter «Dagmar»

Herjingene til orkanen «Dagmar» skapte store skader på veier og jernbane flere steder i landet. Derfor blar regjeringen opp 220 millioner kroner ekstra i budsjettet.

– Det var viktig for oss å gi beskjed om at det må ryddes opp og at vi skal ta regningen, uten at det skal gå ut over planlagte prosjekter, sier samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) til TV 2.

LES OGSÅ: Regjeringen utsetter bygging av nytt nødnett

616224

Frykter tilbakeslag

Etter det tv2.no erfarer legger regjeringen opp til å videreføre linjen med å bruke mindre oljepenger enn det handlingsregelen legger opp til.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) advarer mot nye alvorlige økonomiske tilbakeslag i Europa, og varsler at også Norge må være forberedt på å bli rammet.

– Forbereder du oss på et nytt økonomisk tilbakeslag for Norge?

– Vi er ikke garantert eller sikret mot tilbakeslag. Vi er helt avhengig av hvordan det går ute i verden, sier statsministeren til TV 2.

LES OGSÅ: Stoltenberg advarer mot finanskrisen

Krisepakke til Glomfjord

Da solenergiselskapet REC la ned fabrikken sin i Glomfjord, mistet det lille lokalsamfunnet i Nordland 650 arbeidsplasser.

I revidert budsjett kommer det en egen krisepakke i form av et såkalt omstillingsfond.

– Vi har fått det vi har bedt om og er kjempefornøyd, sier ordfører Per Swendsen (H) til Kommunal Rapport.

Ifølge Nationen har regjeringen satt av 150 millioner kroner ekstra til den kriserammede skog- og treforedlingsindustrien.

Regjeringen etabeerer også seks nye såkornfond som skal bidra til investeringer i næringslivet.

LES OGSÅ: Norge avskaffer Statskirken

Mer til nye bryst

Regjeringen setter av 50 millioner kroner til operasjoner for kvinner som er rammet av brystkreft.

– Vi har desverre eksempler på at enkelte har måttet vente svært lenge. Derfor er det gledelig at vi nå får på plass et tilbud, sier helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen til ANB.

Regjeringen vil tilby Helse Sør-Øst å låne inntil 75 millioner kroner i 2012 og 2013 for at det skal lages et samhandlingssenter på Aker sykehus, skriver Dagsavisen.

LES OGSÅ: Vil tilby Helse sør-øst millionlån

Også kommunene får varsel om økte overføringer i den såkalte kommuneproposisjonen som legges frem samtidig med budsjettjusteringen.

Nye studieplasser

Regjeringen oppretter 1000 nye studieplasser, blant annet i lærerer- og førskolelærerutdanningen. Rundt 300 av studieplassene kommer i ingeniørutdanningen.

- Vi bygger ut kapasiteten så godt vi kan, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) til TV 2.

616226