OBSERVERER BREIVIK I RETTEN: Psykiaterne Agnar Aspaas og Terje Tørrissen (t.v.) observerer Breivik i retten og mener han nå fremstår som mer paranoid enn tidligere.  (Foto: Åserud, Lise/NTB scanpix)
OBSERVERER BREIVIK I RETTEN: Psykiaterne Agnar Aspaas og Terje Tørrissen (t.v.) observerer Breivik i retten og mener han nå fremstår som mer paranoid enn tidligere. (Foto: Åserud, Lise/NTB scanpix)

Mener Breivik viser sterke paranoide trekk i retten

Psykiaterne Agnar Aspaas og Terje Tørrissen mener Breivik framstår med sterkere paranoide trekk i retten enn det de har sett tidligere. De holder likevel fast på sin konklusjon om at han ikke er psykotisk i strafferettslig forstand.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I tilleggserklæringen de to sakkyndige måtte sende Oslo tingrett etter at den rettsmedisinske kommisjon stilte spørsmål ved deres rapport, gir Aspaas og Tørrissen et innblikk i sine egne vurderinger etter å ha observert Breivik i retten, melder VG.

Les også: Topphemmeligheter på avveie

Brevet er datert 30. april, etter at Breivik selv forklarte seg om handlingene 22. juli.

Paranoide personlighetstrekk

«Den pågående hovedforhandlingen har så langt gitt mistanke om at paranoide personlighetstrekk, herunder tendens til å føle seg motarbeidet når han konfronteres med folk som er uenige med ham, kan være mer uttalte enn det som er kommet fram tidligere», skriver de to sakkyndige i brevet.

Les også: Even holdt igjen døra da Breivik ville inn i Skolestua

Kan ha svart taktisk

Aspaas og Tørrissen ser ikke bort ifra at Breivik kan ha forsøkt å lure dem ved å svare taktisk for å unngå diagnoser som paranoid personlighetsforstyrrelse og psykopati. De erkjenner samtidig at Breivik er et «særtilfelle».

Les også: Delta-troppen om Utøya-aksjonen: – Slik reddet vi liv

– Handlingene han er tiltalt for, og den avstumpethet han viser overfor de drap og terrorhandlinger han står bak, gjør at han skiller seg fra alt de sakkyndige tidligere har sett i psykiatrisk praksis. De sakkyndige skal ikke legge skjul på at dette representerer generelle usikkerhetsmomenter ved den rettspsykiatriske vurdering», skriver de i tilleggserklæringen. (©NTB)