USIKKERT OM HAN VIL MØTE: Peder Nøstvold Jensen har flyttet utenlands og det er usikkert om han vil møte i retten.  (Foto: Montasje/skjermdump)
USIKKERT OM HAN VIL MØTE: Peder Nøstvold Jensen har flyttet utenlands og det er usikkert om han vil møte i retten. (Foto: Montasje/skjermdump)

«Fjordman» har flyttet til utlandet – usikkert om han vil møte i retten

Det er uvisst om «Fjordman» vil stille opp som vitne i rettssaken mot Anders Behring Breivik. Bloggeren har flyttet til utlandet og kan dermed unngå oppmøteplikten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Peder Nøstvold Jensen, kjent som bloggeren «Fjordman» og som et av Breiviks politiske forbilder, er blitt stevnet som vitne i rettssaken av den terrortiltaltes forsvarere. Bloggeren har imidlertid flyttet til utlandet og kan dermed unngå oppmøteplikten i retten, skriver Dagbladet.

Les også: Breivik avviser Fjordman som inspirasjonskilde

Har ikke møteplikt

– Så vidt jeg vet, har han sagt at det kan la seg ordne at han vitner, men at han ikke er i landet og at det derfor må gjøres som et fjernavhør, sier advokat Trygve Staff.

– Han er så vidt meg bekjent ikke lovlig stevnet og har ingen møteplikt. Han har ikke tilhold i Norge, sier advokaten.

Les også: «Fjordman» omtalt i rapport om høyreekstreme: – De har ingen troverdighet

I utgangspunktet er det vitne- og oppmøteplikt i alle straffesaker i Norge, men man kan komme unna med fjernavhør hvis man bor mer enn 80 mil fra rettslokalet.

Håper han stiller

«Fjordman» er fra Sunnmøre og var i fjor sommer bosatt i Oslo. Ifølge Staff er det «en stund siden» bloggeren flyttet utenlands.

Breiviks forsvarere sier de helst skulle ønsket at «Fjordman» møtte i retten.

Les også: Fjordman mener Breivik er mentalt forstyrret

– Hvis det ikke går, vil vi vurdere om vi ønsker at han fjernvitner eller om det for eksempel er dokumenter vi kan legge fram i stedet. Det er politiet som har ansvar for å stevne ham, så vi må avvente beskjed fra dem, sier advokat Vibeke Hein Bæra. (©NTB)