STÅ SAMMEN: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mener de rødgrønne skal vise at de står sammen frem mot valget i 2013. (Foto: Krister Sørbø / NTB scanpix)
STÅ SAMMEN: Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mener de rødgrønne skal vise at de står sammen frem mot valget i 2013. (Foto: Krister Sørbø / NTB scanpix)

Stoltenberg advarer mot finanskrise

– Vi må være forberedt på at krisen i Europa får betydning for oss, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag legger regjeringen frem den vårlige budsjettjusteringen, det såkalte reviderte nasjonalbudsjettet.

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) advarer mot nye alvorlige økonomiske tilbakeslag i Europa, og varsler at også Norge må være forberedt på å bli rammet.

– Vi har fått dårlige nyheter fra Europa i det siste. Vi fikk et valg i Hellas som skaper ny usikkerhet om landet er i stand til å betale renter og avdrag på gjelden sin og få en regjering som kan være styringsdyktig og så har vi fått meldinger fra Spania om om at det er økende usikkerhet der om de greier å betjene sin gjeld, sier Stoltenberg til TV 2.

Han peker på at 24 millioner arbeidsledige i Europa er dramatisk, også for Norge og norsk økonomi.

LES OGSÅ: Her er lekkasjene om budsjettet

– Forbereder du oss på et nytt økonomisk tilbakeslag for Norge?

– Vi er ikke garantert eller sikret mot tilbakeslag. Vi er helt avhengig av hvordan det går ute i verden, sier statsministeren.

Og det er stor usikkerhet flere steder i verden, ikke minst noe de dårlige nyhetene fra særlig Hellas og Spania bekrefter.

– Vi må være forberedt på at krisen i Europa får betydning for oss, sier Stoltenberg.

LES OGSÅ: Regjeringen bruker seks oljemilliarder mindre

– Har du behov for å dempe forventningene til budsjettet?

– Jeg har behov for å formidle at vi må være ansvarlige og ryddige i den økonomiske politikken, fordi det er det som over tid gir oss høys sysselsetting og lav ledighet, og dermed over tid gir oss penger til eldreomsorg skoler og barnehager.

Siden Jens Stoltenberg tok over som statsminister i 2005 har han kvittert ut hele sju statsbudsjett. Nå puster et nytt regjeringsalternativ med Erna Solberg i spissen ham i nakken.

– Har nesten sju år i regjering gjort deg mindre djerv, mindre ambisiøs?

– Jeg kan vanskelig tenke meg en mer djerv målsetning enn at Norge fortsatt skal være det landet i Europa med den laveste ledigheten og den sterkeste økonomien.