ny1-bønder-protest-start-F - Bøndenes brødaksjonen har startet

Bøndene har startet sin aksjon for å tømme butikkene for brød. Klokken fem tirsdag morgen startet blokkeringen av matmelanleggene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bøndene har varslet at de tirsdag vil blokkere utkjøringen av matmel til de fire store matmelanleggene i Norge. Bøndene vil ha blokader ved møllene på Bjølsen i Oslo, Buvika ved Trondheim, i Skien og Vaksdal ved Bergen.

Målet med aksjonen er å få folk til å hamstre brød, slik at hyllene tømmes for bakverk.

– Norsk mat er ingen selvfølge, sier lederen av Telemark bondelag, Kjell Sølverød, som var på plass utenfor mølla i Skien sammen med åtte andre bønder.

– Vi kommer til å tømme butikkene for brød. Ikke for å være slemme, men for å markere vår misnøye etter bruddet i jordbruksforhandlingene i helgen, sier han.

Ved Bjølsen mølle i Oslo hadde et 20-talls bønder med seks traktorer med hengere sperret alle utkjøringer fra mølla ved 7.30-tiden tirsdag morgen.

Også ved Buvika var aksjonen i gang tirsdag morgen.

– Her vil det være bemanning døgnet rundt. I morgen får vi se om det blir forlengelse av aksjonen, sier Lars Morten Rosmo, leder i Sør-Trøndelag Bondelag til Adresseavisen.

Ut fra tilbakemeldingene jeg har fått, går aksjonene etter planen, sier Bondelagets leder Nils T. Bjørke til VG.

Norges største bakerikonsern, Bakers, tviler på at aksjonen vil få store konsekvenser ettersom de fleste bakerier har store lagre av mel, skriver Aftenposten. (©NTB)