TROR IKKE PÅ BRØDMANGEL: Bakers  tviler på at aksjonen vil få store konsekvenser ettersom de fleste bakerier har store lagre av mel. (Foto: Lien, Kyrre/NTB scanpix)
TROR IKKE PÅ BRØDMANGEL: Bakers tviler på at aksjonen vil få store konsekvenser ettersom de fleste bakerier har store lagre av mel. (Foto: Lien, Kyrre/NTB scanpix)

Tror ikke på brødmangel

Norges største bakerikonsern Bakers mener de fleste bakerier i landet har såpass store lagre av mel at butikkene neppe vil gå tomme for brød tross bøndenes planlagte protestaksjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sinte bønder har tydelig markert sin frustrasjon med årets jordbruksoppgjør etter at forhandlingene ble brutt lørdag.

Mandag kom sinnet til syne blant annet gjennom tømming av melk på åpen gate i Bergen, «kidnapping» av ordførere flere steder og levering av ei ku på døra til ordføreren i Kvinnherad.

Les også: Frp vil åpne grensene for mel-import

Flere steder i landet ble trafikk-knutepunkter blokkert i kortere eller lengre perioder av traktorer.

PROTESTAKSJON: Bøndene har varslet at de tirsdag vil blokkere utkjøringen av matmel til de fire store matmelanleggene i Norge. Målet er å få folk til å hamstre brød. (Foto: NTB scanpix)
PROTESTAKSJON: Bøndene har varslet at de tirsdag vil blokkere utkjøringen av matmel til de fire store matmelanleggene i Norge. Målet er å få folk til å hamstre brød. (Foto: NTB scanpix)

Bøndene har varslet at de tirsdag vil blokkere utkjøringen av matmel til de fire store matmelanleggene i Norge. Målet er å få folk til å hamstre brød, slik at hyllene tømmes for bakverk. Slik vil bøndene få fram at norsk mat ikke er noen selvfølge.

Tror ikke de klarer det

Norges største bakerikonsern, Bakers, tviler på at aksjonen vil få store konsekvenser ettersom de fleste bakerier har store lagre av mel, skriver Aftenposten.

– Det kan være at enkelte bakerier ikke er i stand til å produsere fullt så mye som det er bestilt. Men det er ingen grunn til å tro at dette vil gi noen dramatiske konsekvenser for forbrukerne, sier økonomidirektør og pressekontakt i Bakers, Ole Neergaard.

Les også: Bondeaksjoner skal tømme brødhyllene

Han får støtte fra direktør for handel i Virke, Thomas Angell.

– Jeg tror ikke bøndene greier å tømme brødhyllene. Dette blir et slags stunt. Det å bruke forbrukerne som virkemiddel i sin egen kamp, synes jeg er ganske snålt, sier Angell.

Bøndene har folket i ryggen

Bøndenes krav får bred støtte blant nordmenn. I en ny undersøkelse sier nesten ni av ti at de er villige til å betale mer for å sikre norsk matproduksjon.

Les også: Bruddet med bøndene svir for Senterpartiet

Bøndenes krav på 2,2 milliarder kroner innebærer en kostnad for forbrukerne på 33 øre per dag eller 120 kroner i året, skriver Nationen. I en ny undersøkelse Sentio har gjort for avisen, sier 86 prosent at de er villige til å betale denne prisen for å sikre norsk matproduksjon på dagens nivå.

Fornøyd med oppslutningen

Leder Nils T. Bjørke i Norges Bondelag gleder seg over svarene i undersøkelsen.

Les også: Ordfører fikk protest-ku på døra

– Jeg er utrolig fornøyd med oppslutningen. Resultatet stadfester at folk er opptatt av trygg og god norsk mat og ønsker å betale for det, sier han.

Uttrykker sympati

Merete Furuberg, som leder Norsk Bonde- og Småbrukarlag, sier resultatene er i samsvar med reaksjonene hun har fått de siste dagene.

Les også: Brudd i jordbruksoppgjøret

– Resultatet er selvsagt veldig gledelig. Mange vanlige borgere, ikke bønder, har tatt kontakt og uttrykt sympati. Vi trenger all den støtten vi kan få, sier hun.

– Norsk mat er ressurskrevende

Bjørke mener undersøkelsen sender et signal til staten og regjeringen.

– Jeg håper de vil ta inn over seg at det norske folket mener målsettingen i landbruksmeldingen om å øke matproduksjonen er rett og at meldingen må følges opp, sier han.

Les også: Frustrerte bønder aksjonerer

Over en tredel av de spurte i undersøkelsen sier de ikke er enige med staten i at bøndenes krav er urealistisk høyt.

– Det er veldig bra at folk skjønner at det er ressurskrevende å produsere mat i Norge, sier Bjørke.