terror-tirsdag-morgen - Hardt skadde fra teltplassen og kafébygget vitner

Tirsdag får retten blant annet høre forklaringer fra tre ungdommer som ble hardt skadd på teltplassen og i kafébygget på Utøya.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I retten møter også en AUF-er som svømte fra sørspissen av øya sammen med kameraten Håkon Ødegaard. Han klarte å komme seg i sikkerhet selv, men Ødegaard druknet i fluktforsøket. I tillegg vitner Even Øien Kleppen fra Norsk Folkehjelp, som var med MS Thorbjørn da Anders Behring Breivik ankom Utøya.

Ved teltplassen og kafébygget falt til sammen 20 av Breiviks ofre, men han traff og skadet også en rekke andre personer.

Vitnesbyrdet til en av de hardt skadde på teltplassen, en 15-årig jente, skulle egentlig formidles via dommeravhør, men aktoratet har droppet dette.

Både Marta-Johanne Svendsen (17) og Julie Størholdt Iversen (17) ble skutt under flukt på teltplassen. Ina Rangønes Libak (22) blir det første vitnet retten får høre som ble skutt av Breivik inne i kafébygget.

Libak, som er nestleder i Akershus AUF, ble blant annet skutt i kjeven. Hun overlevde trolig takket være at snarrådige venner fikk forbundet henne. Siden ble hun tatt med ut i skogen og gjemt for Breivik fram til pågripelsen.

I kafébygget var det fullt av folk etter at AUF nettopp hadde holdt et informasjonsmøte om bomben i Oslo.

20 av disse personene kom seg ikke ut og ble skutt av Breivik. 13 av dem overlevde ikke, mens de sju andre skal vitne mot ham i retten. (©NTB)