ny1-bønder-støtte-F - Nordmenn vil betale mer for norsk mat

Ni av ti er villige til å betale mer for å sikre norsk matproduksjon, viser en ny undersøkelse. Men bare tre av ti støtter bøndenes krav i jordbruksforhandlingene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bøndenes krav på 2,2 milliarder kroner innebærer en kostnad for forbrukerne på 33 øre per dag eller 120 kroner i året, skriver Nationen. I en ny undersøkelse Sentio har gjort for avisen, sier 86 prosent at de er villige til å betale denne prisen for å sikre norsk matproduksjon på dagens nivå.

Leder Nils T. Bjørke i Norges Bondelag gleder seg over svarene i undersøkelsen.

– Jeg er utrolig fornøyd med oppslutningen. Resultatet stadfester at folk er opptatt av trygg og god norsk mat og ønsker å betale for det, sier han.

Merete Furuberg, som leder Norsk Bonde- og Småbrukarlag, sier resultatene er i samsvar med reaksjonene hun har fått de siste dagene.

Men en av tre mener likevel at bøndenes krav i årets jordbruksoppgjør er urealistisk høyt. Omtrent like mange har ikke tatt stilling til spørsmålet. Det betyr at støtten ikke er like høy når det gjelder kravet i forhandlingene som betalingsviljen for å sikre norsk matproduksjon.

Bjørke er likevel fornøyd.

– Det er veldig bra at folk skjønner at det er ressurskrevende å produsere mat i Norge, sier Bjørke, som mener undersøkelsen sender et signal til staten og regjeringen. (©NTB)