tibet-dalailama-pris-F - Dalai Lama mottok millionpris i London

Tibets åndelige leder Dalai Lama er tildelt en pris på over 10 millioner kroner fra en britisk stiftelse. Mesteparten av pengene gir han videre til Redd Barna.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dalai Lama mottok Templeton-prisen på i alt 1,1 millioner pund i London mandag. Prisen får han for sin «usedvanlige innsats for å fremme livets åndelige sider», ifølge John Templeton Foundation.

Om lag 8,5 millioner kroner vil han gi til helse- og utdanningsprosjekter i regi av Redd Barna i India, mens resten blir delt mellom The Minds and Life Institute og et fond som skal brukes til å utdanne tibetanske munker i vitenskap.

– Vårt virkelige håp er de yngre generasjonene. Hvis de får skikkelig utdanning, vil de forandre verden, sa Dalai Lama da han mottok prisen under en seremoni i St. Paul's Cathedral.

I talen kommenterte han også hvorfor han ikke trenger pengene selv:

– Jeg er en munk, ingen familie. Mine egne lommer er tomme. Det er ok, ikke noe problem.

Templeton-prisen deles ut hvert år og er oppkalt etter den amerikanske finansmannen og filantropen John Templeton, som døde i 2008. Prisen har eksistert i 40 år.

På en pressekonferanse før prisutdelingen fremholdt den kjente buddhistmunken at Kina er i moralsk krise og at millioner av unge kinesere viser interesse for det åndelige.

– Se på Kina nå, den moralske krisen, korrupsjon – enorm, sa Dalai Lama, og føyde til at Kina ikke er noen virkelig rettsstat. (©NTB)