terror-hovedsak-F - Panisk flukt fra teltplassen på Utøya

Anders Behring Breivik skjøt mot en stor flokk ungdommer på teltplassen på Utøya. Retten fikk mandag høre om den dramatiske flukten for fem av dem.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange av ungdommene på AUFs sommerleir befant seg ved teltleiren sør for kafébygget ettermiddagen 22. juli. Plutselig kommer det en flokk ungdommer spurtende med frykt i blikket gjennom leieren og roper «løp! løp! løp!». Like bak dem dukker det opp en mann i politiuniform med et stort våpen. Han beveger seg rolig.

Vitnet Lars Grønnestad (20) forteller i retten at noen ropte «Stopp, det er politiet».

Han vet ikke om det var gjerningsmannen som ropte, men effekten var at flere av ungdommene stoppet.

– Plutselig hever han våpenet mot oss og begynner å avfyre skudd, fortalte Grønnestad i retten.

– Da fyrer han av to skudd mot magen hennes, og hun faller i bakken. Så skyter han henne i hodet, før han sikter mot oss andre og skyter, fortalte vitnet Marius Hoft.

Fram til da har han trodd at det var snakk om en spøk eller en øvelse, slik de andre vitnene også forklarer.

Derfra begynner den kaotiske og paniske flukten fra teltene. Mange blir truffet uten å skjønne det.

– Jeg løper mot skogen. Plutselig kjenner jeg et lufttrykk mot ryggen. Jeg løper 10-20 meter før jeg kollapser helt plutselig, og jeg kjenner at jeg har vansker med å puste, fortalte Lars Grønnestad, som ble truffet i skulderen. Skuddet punkterte den ene lungen hans.

Silja Kristianne Uteng (21) blir truffet i høyre underarm, men tror først det er en teltsnor som har forårsaket den skarpe smerten. Frida Holm Skoglund (20) kjenner smerte i låret, men tror ikke det er ordentlige kuler. Ane Kollen Evenmo (18) blir truffet nær ankelen, men tror det er softgun-kuler.

Grønnestad overlevde ved å gjemme seg under et tre og smøre inn seg inn med jord for å skjule seg. Skaden han fikk var så alvorlig at legene mente han ikke ville ha overlevd et kvarter til etter at han fikk hjelp. Da politimennene fra Delta fant ham, måtte de sette nød-dren på ham for å lette det livstruende trykket fra den punkterte lungen. Da hadde han ligget hardt skadd under treet i rundt to timer.

Uteng og Skoglund la på svøm til tross for skuddskadene. Skoglund var nære på å ikke overleve i vannet. Hun hadde panikk og slukte mye vann, fikk flere astmaanfall og klarte ikke å bevege det ene beinet. Hun ble til slutt reddet opp av en båt. Evenmo forsøkte først å legge på svøm, men måtte gi opp. Etter en vill flukt langs østsiden av øya kom hun seg på den lille båten Reiulf som ble hardt beskutt av Breivik.

Alle fem fortalte at de opplevde Breivik som svært rolig og kontrollert på øya.

Vitnene forteller om en tung tid etter 22. juli. Flere har måttet hoppe av skolegang eller måtte sykmelde seg fra jobb. Et vitne er har knapt energi til å gå i dusjen nå ti måneder etter.

Vitnet Frida Holm Skoglund fortalte om en vanskelig tid etter 22. juli, men hadde en klar beskjed til Breivik.

– Vi vant. Han tapte. Og norsk ungdom kan svømme, sa Skoglund etter sitt sterke vitneprov. (©NTB)