stortinget (Foto: SCANPIX)
stortinget (Foto: SCANPIX)

Helrødt storting om forskerne fikk bestemme

Frp hadde vært ute av Stortinget om bare forskere hadde stemmerett, ifølge en meningsmåling.

I en undersøkelse Respons Analyse har gjort for Unio, svarer bare én prosent av de spurte forskerne at de ville stemt på Fremskrittspartiet om det var stortingsvalg i morgen. Det skriver Forskerforum. Forskerne er dermed ikke i takt med befolkningen for øvrig. Gjennomsnittet for alle partimålinger for siste måned, viser at partiet har en oppslutning på 17,2 prosent.

16 prosent av de spurte forskerne har Høyre som sitt parti, det er bare litt over halvparten av partiets oppslutning i befolkningen ellers.

Kristelig Folkeparti og Senterpartiet gjør det heller ikke så skarpt på forskermålingen. Begge partiene ville havnet under sperregrensen om forskerne fikk bestemme. Tre prosent av forskerne sier de vil stemme KrF, to prosent svarer Senterpartiet.

Sjekk TV 2s partibarometer

Røde forskere

Men et lite Senterparti ville ikke vært noe problem for de rødgrønne. For hvis forskerne var de eneste som hadde stemmerett, ville Arbeiderpartiet og SV uansett hatt stortingsflertall alene. 35 prosent av de spurte forskerne svarer at de ville stemt Arbeiderpartiet (30,6 i befolkningen ellers) og 20 prosent ville stemt SV (4,4 prosent i befolkningen ellers).

Valgforsker Bernt Aardal ved Institutt for samfunnsforskning er ikke overrasket. Det er et mønster at SV er sterke i høyt utdannede grupper, mens Frp er svake, forklarer han.

– En god del med høyere utdanning i dette landet, særlig innen akademiske fag, har hatt en studentfortid i den mest radikale og polariserte studentfortiden på 60- og 70-tallet. Dette er folk som senere er blitt mer etablerte i universitets- og høyskolesektoren, og er blitt medlemmer av Forskerforbundet, sir Aardal til Forskerforum.

Også Venstre og Rødt gjør det sterkt blant forskerne med henholdsvis 15 prosent og 5 prosent, mot 4,9 prosent og 1,5 prosent i befolkningen for øvrig.

LES OGSÅ: Erna snart like populær som Jens

– For forskning, ikke forskere

tord lien (Foto: Scanpix)
tord lien (Foto: Scanpix)
Utdanningspolitisk talsmann i Frp, Tord Lien, har ikke noe godt svar på hvorfor hans parti gjør det så dårlig blant forskerne.

men understreker at de heller vil være et forskningsparti enn et parti for forskere.

– Det er forskjell på å være et forskningsparti og et forskerparti. Vi er ikke opptatt av helse på grunn av de som jobber i helsevesenet. Vi er opptatt av forskning fordi det sikrer velferden i landet og sikrer Norge som en kulturnasjon. Vi vil være et forskningsparti, men ikke på grunn av forskerne. De som jobber på verftene stemmer Frp, og de vet at de har en jobb fordi Norge er verdensledende på maritim teknologi og kompetanse, så forskningspolitikken vår når ut. Vi må gjøre en bedre jobb ved å synliggjøre helheten, ikke bare forskningspolitikken, sier Lien til Forskerforum.

Undersøkelsen er gjennomført av Respons Analyse på vegne av Unio 12.–23. mars. 872 av Forskerforbundets 18 000 medlemmer har deltatt.

LES OGSÅ:

KrF: – Vi må snakke med Fremskrittspartiet

Høyre størst i to nye målinger