mobilbilde1 (Foto: Eivind Røhne)
mobilbilde1 (Foto: Eivind Røhne)

Slik tar du perfekte bilder med mobilkameraet

Få stjernetips av våre fotografer.

De aller fleste mobiltelefoner kommer i dag med kamera, og nå har mobilkameraene fått såpass bra kvalitet at man kan ta bra bilder. Også er det så enkelt, for man har jo nesten alltid mobilen med!

Fotografene Stian Schioldborg og Eivind Røhne har prøvd seg fram og her ser du noen av bildene de har tatt. På enkelte bilder har de brukt iPhone appen Hipstamatic.

Se her hvilke stjernetips de to fotografene gir:

Les også: Bli ekspert på «nye» Facebook - Instagram

1 (Foto: Stian Schioldborg)
1 (Foto: Stian Schioldborg)

Mobilitet

Bilder er gøy! Det er hevet over en hver tvil. Bøygen for mange er at de må bære med seg et kamera, og noen synes det kan bli litt mye innimellom. Fordelen er at de aller fleste mobiltelefoner i dag har kamera. Selvfølgelig av varierende kvalitet, men du har et kamera, og du har det som regel alltid med deg. Og da er mye gjort! For det er kanskje den aller største fordelen med et mobilkamera - det bare er der. I tillegg er du ganske «usynlig», og færre legger merke til deg enn om du har et stort kamera i hendene.

4 (Foto: Eivind Røhne)
4 (Foto: Eivind Røhne)

Hva mister vi?

Noen ulemper er det jo også, men de kan vi på en måte snu litt til vår fordel også. Og de største ulempene med et mobilkamera er at du i liten (eller kanskje ingen...) grad kan kontrollere bevegelse og dybdeskarphet gjennom lukkertiden og blenderåpningen. Det blir som det blir, og ofte blir all bevegelse helt fryst, og alt blir like skarpt. Litt kjedelig kanskje, for vi har mistet to viktige visuelle virkemidler. Så hva kan vi kompensere med? Jo oss selv! For vi kan skjerpe oss og bruke øynene våre til å faktisk se. Og det er gøy, for da blir vi aktive og bevisste i fotograferingen. Ikke bare passive masseknipsere.

3 (Foto: Stian Schioldborg)
3 (Foto: Stian Schioldborg)

Se og tenk

Før du trykker på knappen må du alltid spørre deg selv «Vil jeg faktisk ha med alt det jeg ser på skjermen nå?» Det gjelder jo uansett kamera, men særlig mobilkamera siden det ikke er så mye annet vi kan kontrollere. Derfor må vi tenke på hva som er motivet vårt. Hva tar jeg egentlig bilde av? Er det pent at det ser ut som det stikker en gren ut av hodet til onkel Samuel? Eller den bilen i bakgrunnen; den ser ut som den vokser ut av nyren på guttungen når han spiser is på 17. mai - kler han den? Kanskje ikke. Så da må du se før du trykker. Bruk øynene. Husk at du kan faktisk løse gren-og-nyreproblemet ved å kanskje gå ned på kne. Eller flytte deg litt til siden. Eller gå høyere opp. Tenk over hva du vil ha med og ikke før du faktisk har det med. Akkurat som med et vanlig kamera. Men med et mobilkamera må du ha hundre prosent fokus på kun dette. Litt begrensende, men samtidig litt befriende siden du faktisk ikke trenger å tenke mer på teknikk enn knappen som tar bildet.

5 (Foto: Stian Schioldborg)
5 (Foto: Stian Schioldborg)

For alle

Og mobilkameraet er for alle. Selv vi som jobber med dette er veldig glad i å bruke mobilkamera. Til alt fra enkle knips og kjappe minner, til bilder vi ønsker å lage slideshow av eller henge på veggen. Og spør du oss, ja så foreslår vi gjerne appen Hipstamatic på iPhone. Det kan sammenlignes litt med i "gamle dager" da vi valgte film etter hva slags farger og preg vi ville ha på bildene. Svart/hvitt. Svake. Nøytrale. Mettede. Og med mye eller lite kontraster. Så var vi på mange måter i mål med det resultatet vi fikk. Hipstamatic er litt av den samme greia. Den gir bildene dine et veldig ferdig uttrykk. Det kan selvfølgelig bearbeides noe videre hvis du ønsker, men det er på mange måter et ferdig fremkalt resultat. En bildefil som er herjet litt med. Med eller uten rammer. Mye eller lite korn/støy. Vignettering (mørke hjørner/partier). Riper. Hakk. Merker. Ja alle slike vakre visuelle effekter. Og du får det i alt fra svart/hvitt til farger som er så psykedeliske at noen sikkert får seg en tripp tilbake til hippietiden.

6 (Foto: Eivind Røhne)
6 (Foto: Eivind Røhne)

Gjør noe med bildene

Men etter du har tatt bildene trygler og ber vi på våre såre fotografknær om at du gjør noe med de! Greit nok at mobilkameraer kan gi litt "lodne" bilder hvis vi drister oss til å dra på litt i størrelsen på et papirbilde, men hva så egentlig?! Er bildet bra så trenger det ikke alltid være pikselperfekt og knivskarpt. Hvis motiv, stemning og lys er bra, ja så holder kanskje det. Så ikke la bildene ligge der inne på mobiltelefonen. Få de ut! Lag et slideshow med f.eks. Windows Live Movie Maker på datamaskinen. Sett sammen en fotobok. Lag papirbilder. Trykk de på en t-skjorte. Hva som helst; men få de ut! For det er jo så mye mer gøy!

Les også: Her er appene du MÅ ha

Les også: VB:Fotografering med blits