ny1-terror-tirsdag - Overlevde fem skuddskader – vitner mot Breivik

Tre av AUF-erne som overlevde Anders Behring Breiviks kuler vil vitne i terrorsaken tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ina Rangønes Libak (22) overlevde Utøya mot alle odds. Hun var truffet fem ganger og alvorlig såret, men reddet livet, trolig takket være at snarrådige venner fikk forbundet henne. Siden ble hun tatt med ut i skogen og gjemt for Breivik helt til han ble pågrepet.

Tirsdag skal den stadig like aktive nestlederen for AUF i Akershus og folkevalgte i Ås kommune, vitne i terrorsaken.

– De la steiner på alle sårene mine og lagde kompresser av klærne sine. Så holdt de dem på plass i 1,5 timer, fortalte Rangønes Libak til NRK etter 22. juli.

Til flere medier har hun gjentatt at det er viktig å opprettholde engasjementet, og selv sto hun senest på talerstolen 1. mai. På twitter etterspurte hun mandag gode tips til taler 17. mai.

Tirsdag vil retten få høre forklaringer fra to andre som også ble skadd og fra en som greide å unnslippe ved å svømme over til fastlandet fra sørspissen av Utøya. Alle vil fortelle om sine opplevelser på ulike steder på øya.

Også et medlem av gruppen fra Norsk Folkehjelp, som tok seg av helsespørsmål på AUF-leiren, skal vitne. Even André Øien Kleppen var med samme båt som Anders Behring Breivik over til Utøya og opplevde at en hans kolleger var blant de første som ble drept.

– Etter en stund snudde han tilbake mot øya. Han fortalte at han ikke kom til å klare svømmeturen. Jeg hadde umulig klart å dra ham med meg, derfor ba jeg ham om å gjemme seg, fortalte 18-åringen til Adresseavisen noen uker etter 22. juli.

Det skulle bli siste gang han så bestevennen. Mens han selv klarte å redde seg over, snudde vennen, men ble ett av de 69 drapsofrene på øya. (©NTB)