Simen møter Jens Stoltenberg
Simen møter Jens Stoltenberg

Simen (8) leste statsbudsjettet etter møtet med Jens Stoltenberg

– Miljøverndepartementet ikke har fått nok penger.

I lørdagens sending av «Kvelden er din» fikk vi møte den engasjerte 8-åringen Simen Vorhaug Yazdan. Han har helt siden barnehagen vært opptatt av politiske spørsmål, og hans store forbilde er Jens Stoltenberg. Drømmen om å få møte statsministeren har han hatt lenge, og i «Kvelden er din» gikk drømmen i oppfyllelse.

Se video av da Simen møtte Jens Stoltenberg øverst i saken!

Før møtet med statsministeren fikk Simen en omvisning på Stortinget av tidligere justisminister Knut Storberget. Der fikk han også møte leder i Fremskrittspartiet Siv Jensen. Begge har han hatt kontakt med i ettertid.

– Han utveksler stadig mailer med Knut Storberget, sier Simens mor Inger Ann Vorhaug.

Da Simen møtte Siv Jensen, påpekte han at han var uenig i hennes politiske standpunkt, men at hun virket som et snilt menneske. Noe som har blitt gjentatt i mailutvekslingen mellom dem i ettertid.

– Det er viktig for Simen å skille mellom person og sak, sier Ingen Ann.

Leste statsbudsjettet

Simen er en svært miljøbesvisst gutt, og det kom tydelig frem da han valgte å lese statsbudsjettet da han kom hjem etter møtet med Jens Stoltenberg.

– I statsbudsjettet er det jo veldig store tall for en 8-åring å forstå, men han prøvde å sammenligne tallene mellom de forskjellige departementene og syntes at Miljøverndepartementet hadde fått for lite penger, forteller moren.

Simen sa i programmet at hvis når han ble statsminister kom miljø til å være en av hans hjertesaker. Han er også veldig miljøbevisst på hjemmebane.

– Han er opptatt av å sortere søppel, og slår alltid av lys og lamper i huset. Han passer også på at jeg ikke bruker hårspray som er farlig for miljøet, forteller hun.

Glad for at barn blir hørt

8-åringen har vært engasjert helt siden han gikk i barnehagen, og meldte seg selv som Plan-fadder i veldig ung alder. I dag er han fadder for et barn i Latin-Amerika. Selv om det diskuteres mye politikk på hjemmefronten, nøler han ikke med å ta sine egne standpunkt.

– Det er mye Simen ikke er enig i. Vi prøver å påvirke han minst mulig, og stiller heller spørsmål som han selv må svare på enn å fortelle han hva vi mener er riktig.

Inger Ann forteller at reaksjonene og tilbakemeldingene etter «Kvelden er din» bare har vært positivt.

– Simen er ikke opptatt av kjendisstatusen som mange spør om, men han er glad for å bli hørt. Jeg syntes det er flott å se at både norske politikere og andre er åpne for å høre på hva barn har å si og tar dem seriøst. Det er ikke alltid barn får muligheten til å ytre meninger, men når de gjør det forstår man at de har mye fornuftig å komme med, sier hun.

Simen sier ikke hvis han blir statsminister, men når. Moren håper uansett han beholder engasjementet sitt hele livet.

– Uansett om han blir hobbypolitiker eller statsminister, så håper jeg at han aldri mister det store engasjementet sitt, sier hun.

Les mer om «Kvelden er din» her!