ny1-revidert-lekkasjer-F - Millioner til brystoperasjoner og industri i krise

Regjeringen bevilger 50 millioner kroner til operasjoner for brystkreftrammede kvinner i revidert nasjonalbudsjett. I kommer det penger til kriserammet industri.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Revidert nasjonalbudsjett legges fram tirsdag, men allerede mandag opplyste SV-leder og partiets helsepolitiske talsmann Audun Lysbakken til Bergens Tidende at det kommer penger til brystoperasjoner.

Det er helseforetakene som får pengene, og det blir opp til dem å avgjøre hvor det er kapasitet til å gjennomføre operasjonene.

– Vi har dessverre eksempler på at enkelte har måttet vente svært lenge. Det er derfor gledelig at vi nå får på plass et tilbud slik at disse kvinnene slipper å vente så lenge, slik mange har måttet gjøre fram til i dag, sier helseministeren.

– Vi vil nå gjennomføre tiltak for å fjerne køen og redusere ventetid. Regjeringens mål er at langt flere kvinner får nytt bryst med en gang, uten ventetid, fortsetter hun.

Rundt 1.400 kvinner venter på å få nytt bryst. Noen skal få implantat, mens andre skal få rekonstruert sitt eget bryst. Gjennom flere aksjoner har de presset politikerne til å foreta seg noe.

– Dersom dette er hele redningspakken, redder vi ikke mye norsk skogindustri. Men hvis pengene rettes mot skogen og det i tillegg kommer midler til industrien, ser det bedre ut, sier administrerende direktør Gudbrand Kvaal i Norges Skogeierforbund.

Regjeringen blar også opp 50 millioner kroner til et omstillingsfond etter nedleggelsen av solcellefabrikken til REC i Glomfjord i Meløy kommune i Nordland. Meløy-ordfører Per Swensen (H) fikk vite om pakken på et møte i Kommunaldepartementet mandag, skriver Kommunal Rapport.

Fondene skal bidra til nyinvesteringer i næringslivet, blant annet ved å hjelpe bedrifter i en oppstart- eller vekstfase. Regjeringen og næringslivet skal hver finansiere halvparten av midlene som stilles til rådighet, potensielt 3 milliarder kroner. Første del av denne investeringen blir lagt fram tirsdag.

Høy oljepris, lav ledighet og vekst i skatteinngangen tilsier at regjeringen – i år som i fjor – vil ligge godt under 4-prosentregelen for oljepengebruk. Og som vanlig blir det nok ekstra bevilgninger til samferdselsformål samt til kommunene i frie midler.

Utgiftene til relokalisering av flere departementer kan også vise seg å måtte justeres i revidert. I hovedbudsjettet fra oktober i fjor ble det satt av 700 millioner kroner til ulike terror-relaterte formål, halvparten til Justis- og beredskapsdepartementet.

Ifølge NRK blir det også satt av friske midler til en økning av antallet studieplasser, samt til videre styrking av barnevernet. (©NTB)