biografi-andresen-F - Norges rikeste: Nye tider krever åpenhet

Johan H. Andresens familie har i 200 år tilhørt den norske finanseliten, uten at det har vært noen dans på roser. En ny hverdag har gitt Ferd-sjefen en mer åpen profil enn sine forfedre.

Mandag ble Andresen-familiens biografi utgitt på Pax forlag. Den er skrevet av professor Knut Sogner, som i fem år har jobbet med boken om en av Norges rikeste familier. Over 600 sider forteller han historien om seks Andresen-generasjoner som forfatteren mener har betydd mye for utviklingen av det norske samfunnet.

– Jeg ønsker å løfte fram en underspilt del av norsk historie og fylle ut forståelsen av den private, norske finansutviklingen. Det har vært mye oppmerksomhet rundt det statlige, sier Knut Sogner til NTB.

Nesten halve boken dreier seg om fjerde generasjon av forretningsfamilien – den andre Johan H. Andresen i rekken. Han var mannen som i hovedsak bygde opp firmaet som er mest kjent for tobakksimperiet det driftet store deler av 1900-tallet.

– Johan H., som jeg kaller ham i boken, var en sammensatt mann. Politiker, samfunnsbygger og forretningsmann. Han var opptatt av veldedighet og samtidig av egne verdier. Det var han som skapte formuen og bevisstheten om familien, forklarer Sogner, som er professor i økonomisk historie.

– Jeg er nok langt mer åpen utad. Det er også nødvendig i dag. Jeg vil konkurrere om de beste arbeiderne og gjøre bedriften attraktiv. Men jeg er nok ikke den fagmannen som mine forfedre har vært. De var eksperter innen handel, bank og tobakk, mens min fremste styrke er å rekruttere dyktige folk, sier Norges rikeste mann de siste tre årene.

Nå heter bedriften Ferd etter at firmaet solgte Tiedemanns Tobaksfabrik i 1998.

Fra og med 1980-tallet gjorde den stadig økende oppmerksomheten om tobakkens skadevirkninger det ubehagelig å være i bransjen. Men det var ikke bare det som tvang familien til å selge.

– Mens de internasjonale tobakksmerkene økte etter reklameforbudet, fortsatte våre å synke. Over 90 % av vårt volum var ikke egne merkevarer, og det ga oss liten frihet. Samtidig var det klart at vi ikke kom til å få en ny lisensavtale, og da måtte vi selge, forklarer Andresen.

Selv om utviklingen av det som nå er en milliardbedrift kan synes som en solskinnshistorie, har Andresens også opplevd en del motgang. Den første krisen kom i 1845, da Nicolai Andresen var nær konkurs og trakk seg tilbake fra forretningene etter fire tiårs lysende karriere.

– Det har absolutt vært motgang også. Først gikk virksomheten til akkord, og i 1923 mistet to grener av familien hele sin formue. Johan H. gjorde en mellomstor formue til en stor formue fram mot krigen. Men han jobbet seg nesten i hjel, sier forfatter Sogner. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2