Bondeaksjon Tromsø og Gunn Iversen Stokke (Foto: Montasje: TV 2)
Bondeaksjon Tromsø og Gunn Iversen Stokke (Foto: Montasje: TV 2)

Senterpartiet frykter bondeopprør

Mens bøndene aksjoner mot regjeringen, frykter Senterpartiet velgerflukt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bøndene retter knallhardt skyts mot den rødgrønne regjeringen etter at det ble brudd i jordbruksforhandlingene i helgen.

– Det er ingen tvil om at dette gjør vondt og kommer til å skade Senterpartiet. Nå er bøndene skikkelig forbanna, sier leder i Sør-Trøndelag Senterparti Gunn Iversen Stokke til tv2.no.

Hun er en av mange tillitsvalgte i Senterpartiet som har fått mange sterke reaksjoner etter at det for første gang på 12 år ble brudd uten forhandlinger om jordbruksoppgjøret.

– Forventer mer penger

Etter at det ble brudd i forhandlingene mellom bondeorganisasjonene og staten, fremmer regjeringen et forslag til «lønnsdiktat» for Stortinget, som vedtar hva bøndene får i lønnsøkning.

Senterpartiets gruppeleder i fylkestinget i Nordland, Ann-Hege Lervåg, støtter bøndenes aksjoner, og ber regjeringen bla opp mer penger.

– Jeg forventer at regjeringspartiene bedrer oppgjøret betraktelig gjennom behandlingen i Stortinget, skriver hun i politisk panel på tv2.no.

DISKUTER MED POLITISK PANEL: Støtter du bøndenes aksjoner?

En håndfull utmeldinger

Senterpartiet, som er en del av den rødgrønne regjeringen, har en oppslutning på 4,9 prosent på gjennomsnittet av meningsmålingene. En stor del både av partiets medlemmer og velgere er bønder, eller bor i lokalsamfunn der jordbruk er svært sentralt.

Etter det tv2.no erfarer frykter de helt til topps i Senterpartiet at bønder vil melde seg ut, og at kjernevelgere vil snu ryggen til partiet.

– Vi har fått en håndfull utmeldinger. Det er noen få som har meldt seg ut så langt, sier fungerende generalsekretær i Senterpartiet, Oddvar Igland til tv2.no.

Flere steder i landet har bøndene aksjonert mandag, i protest mot tilbudet fra den rødgrønne regjeringen. Aksjonene har støtte langt inn i regjeringspartiene.

LES OGSÅ: Ordfører fikk protest-ku på døra

Slik demonstrerer bøndene i Tromsø (Foto: Andreas Mildestveit):

616108

Gir Arbeiderpartiet ansvaret

Det er bare få uker siden Stortinget behandlet en landbruksmelding, der det ble gitt flere løfter om inntektsutviklingen for bøndene. Flere kilder i Senterpartiet mener regjeringen har skapt kunstig høye forventninger hos bøndene.

– Jeg er enig i at statens tilbud til bøndene var for dårlig, men det var det vi klarte å forhandle oss frem til i regjeringen. Jeg tror vi må henge bjella på en annen katt enn Senterpartiet, den katten heter Arbeiderpartiet, sier leder i Sør-Trøndelag Senterparti, Gunn Iversen Stokke.

På Stortinget mener Kristelig Folkeparti at de folkevalgte må ta ansvar når regjeringen har sviktet bøndene.

– Det er skuffende at de fagre ordene i landbruksmeldingen ikke ble fulgt opp da regjeringen skulle komme tiltakene og virkemidlene. Dette beviser at vår frykt, om at målene i meldingen ikke ville bli fulgt opp uten tydelige formuleringer på virkemidler og tiltak, var berettiget, sier landbrukspolitisk talskvinne i KrF, Rigmor Andersen Eide.

LES OGSÅ: Brudd i jordbruksoppgjøret