IKKE DØDLIG: Influensavaksinen Pandemrix øker ikke risikoen for at foster dør i mors liv, viser en ny dansk studie.  (Foto: Scanpix)
IKKE DØDLIG: Influensavaksinen Pandemrix øker ikke risikoen for at foster dør i mors liv, viser en ny dansk studie. (Foto: Scanpix)

Influensavaksine ga ikke fosterdød

Influensavaksinen Pandemrix øker ikke risikoen for at foster dør i mors liv, viser en ny dansk studie.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Under svineinfluensaepidemien for snart tre år siden anbefalte myndighetene at alle gravide fra og med fjerde måned skulle vaksineres. Det var første gang massevaksinasjon av gravide ble anbefalt.

Danske forskere har undersøkt hvordan det gikk med fosteret hos mødre som ble vaksinert. Ingenting tyder på økt risiko for fosterdød.

LES OGSÅ: Ble syk etter vaksine – ikke trodd av myndighetene

– Vi er glade for disse resultatene, sier medisinsk fagdirektør Steinar Madsen ved Legemiddelverket til NTB.

– Dette er viktige resultater som har betydning for hvilke råd helsemyndighetene skal gi ved fremtidige influensaepidemier. Og så er det selvsagt viktig for de kvinnene som lot seg vaksinere, sier han.

BIVIRKNINGER: Det pågår også forskningsprosjekter for å se om vaksinering av mor fikk helsekonsekvenser for barnet i ettertid. Flere mødre har tatt kontakt med helsemyndighetene for å gi uttrykk for sin bekymring for mulige bivirkninger.  (Foto: Scanpix)
BIVIRKNINGER: Det pågår også forskningsprosjekter for å se om vaksinering av mor fikk helsekonsekvenser for barnet i ettertid. Flere mødre har tatt kontakt med helsemyndighetene for å gi uttrykk for sin bekymring for mulige bivirkninger. (Foto: Scanpix)

I kjølvannet av vaksineringen ble det meldt inn 34 tilfeller av spontanabort/fosterdød. Madsen sier disse hendelsene etter all sannsynlighet ikke kan knyttes til vaksinen.

LES OGSÅ: Åtte narkolepsibarn har fått vaksineerstatning

Det pågår også forskningsprosjekter for å se om vaksinering av mor fikk helsekonsekvenser for barnet i ettertid. Flere mødre har tatt kontakt med helsemyndighetene for å gi uttrykk for sin bekymring for mulige bivirkninger.

– Mange av barna blir fulgt opp over lengre tid. Det er ikke mulig å si noe ennå om resultatene, men det er hittil ingen tegn på at vaksinen har ført til problemer for barna, sier Madsen.

LES OGSÅ: Vaksineskandalen som vil koste norske skattebetalere millioner

Minst 45 barn og unge skal ha fått sovesykdommen narkolepsi. En europeisk studie, som omfatter Norge og sju andre land, har sett på sammenhengen mellom vaksinen og narkolepsi. Studien er ventet offentliggjort før sommerferien. (©NTB)