terror-vitne-hoft3 - Marius (18) så bestekameraten falle i døden

Mens de klatret nedover en bratt klippe på flukt fra Breivik, mistet 17-åringen taket. Bestevennen Marius Hoft ble vitne til at han falt i døden.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg skrek halvveis ut før jeg kvalte stemmen og tenkte at jeg ikke måtte røpe hvor jeg var. Da jeg så han treffe bakken, tenkte jeg at jeg heller ikke ville overleve. Men jeg bestemte meg for at jeg ville treffe familie og venner igjen, forklarte Hoft (18) i rettssaken mot Anders Behring Breivik mandag.

De to kompisene så Breivik skyte folk ved kafébygget på Utøya, og klarte å unngå ham både der og et annet sted før de havnet ved klippen på nordsiden av øya. 18-åringen skjønte med en gang at gutten han i retten beskrev som «min nærmeste venn», var død.

Han forklarte at han gråt i et halvt minutt før han bestemte seg for å holde følelsene i sjakk.

– Jeg tenkte «jeg slipper ikke ut tårene før jeg overlever, om jeg overlever. Jeg holder det inne til jeg blir reddet eller blir skutt». Viljen til å overleve var sterk. Da jeg sto der, tenkte jeg på moren min og at jeg skulle ønske jeg var med henne, forklarte han.

Mens han gjemte seg ved klippen, kom også Breivik dit og begynte å skyte mot båter og andre som gjemte seg i området. (©NTB)