Hellas kan få nyvalg om vel en måned

Hellas kan få nyvalg 17. juni, hvis det siste forsøket på å skaffe landet en samlingsregjering slår feil.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

President Karolos Papoulias skulle mandag kveld gjøre et siste forsøk på å få lederne for de politiske partiene til å bli enige om et regjeringssamarbeid. Hvis forsøket slår feil, kan den greske nasjonalforsamlingen bli oppløst allerede senere denne uken, skriver nyhetsbyrået DPA.

Det var usikkert om lederen for det venstreradikale partiet Syriza, Alexis Tsipras, skulle delta på dette møtet, og i så fall ville en av de viktigste deltakerne i maktspillet mangle ved Papoulias' forhandlingsbord.

Fotis Kouvelis, som leder det EU-vennlige og moderat sosialistiske partiet, sa mandag at håpet sprakk da Tsipras trakk seg fra de vanskelige regjeringsforhandlingene. Syriza har ifølge flere greske medier sagt nei til regjeringssamarbeid.

Tsipras kan dermed ha brakt landet nærmere et nyvalg som han selv trolig kommer til å vinne. Søndag forhandlet Syriza, sosialdemokratiske PASOK og høyrepartiet Nytt demokrati om å danne en koalisjon, uten å lykkes.

Politikere i en rekke andre europeiske land mener Hellas blir nødt til å forlate eurosonen hvis landet trekker seg fra kriseavtalen. Alexis Tsipras tror EU-lederne bløffer og mener det er mulig å både droppe avtalen og beholde euroen.

Grunnen til at han og et flertall av grekerne vil ut av avtalen, er de strenge økonomiske sparetiltakene som Hellas har vært nødt til å akseptere. Hestekuren har fått arbeidsledigheten til å skyte i været, og mange som tidligere tilhørte middelklassen, er blitt kastet ut i fattigdom.

I løpet av helgen uttalte flere av sentralbanksjefene at det vil være mulig å håndtere et gresk farvel til euroen.

– Jeg antar at det er mulig å skilles som venner, dersom det blir nødvendig. Men jeg mener likevel at dette ville være beklagelig, sa sjefen for den belgiske sentralbanken, Luc Coene, i et intervju med avisa Financial Times.

Hans irske kollega Patrick Honohan uttalte under en konferanse at det ikke vil være «fatalt» hvis grekerne dropper euroen, selv om en slik løsning ikke er å anbefale.

Samtidig advarte den mektige tyske sentralbanksjefen Jens Weidmann om at et gresk valutaskifte vil være mer skadelig for Hellas enn for resten av eurosonen.

Den europeiske sentralbanken har også advart om store økonomiske skadevirkninger dersom eurosonen mister et medlem.

Mange økonomer frykter at andre kriserammede EU-land i så fall vil miste tillit i finansmarkedene. En slik utvikling vil øke sannsynligheten for at hele valutasamarbeidet kollapser, noe som igjen kan utløse en ny europeisk eller internasjonal finanskrise. (©NTB)