FULGTE FORKLARINGENE: 22. juli kommisjonens leder, advokat Alexandra Bech Gjørv, var tilstede i retten mandag. (Foto: Junge, Heiko/NTB scanpix)
FULGTE FORKLARINGENE: 22. juli kommisjonens leder, advokat Alexandra Bech Gjørv, var tilstede i retten mandag. (Foto: Junge, Heiko/NTB scanpix)

Gjørv i retten for å høre overlevende fra Utøya forklare seg

For tredje gang siden terrorrettssaken startet var leder av 22. juli-kommisjonen, Alexandra Bech Gjørv, til stede i retten mandag da de skadde fra Utøya startet sine forklaringer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg ønsket å høre noen av vitnene fra Utøya, på samme måte som jeg tidligere i rettssaken ønsket å høre noen av vitnene fra regjeringskvartalet. Jeg føler at det er viktig for meg, og jeg har brukt mye tid på de etterlatte. Det er viktig for meg å høre førstehåndsberetningene fra dem som har opplevd forferdelighetene, sier Gjørv til NTB.

Gjørv leder den regjeringsoppnevnte 22. juli-kommisjonen, som skal gjennomgå alle sider ved myndighetenes håndtering av angrepene. En representant fra kommisjonen er til stede hver rettsdag, mens kommisjonslederen foreløpig har valgt seg ut tre dager.

I tillegg til å ha vært til stede under forklaringene til skadde fra regjeringskvartalet og på Utøya, var kommisjonslederen til stede én dag under tiltaltes forklaring. Han forklarte seg da om hvordan han planla angrepene, og hva han gjorde for å unngå å havne i søkelyset til Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Gjørv uttalte etter rettsdagen den gang at det hadde kommet fram flere detaljer i retten som var interessante for kommisjonens arbeid.

22. juli-kommisjonen skal avgi sin rapport 10. august. (©NTB)