ny1-børs-mandag-F - Oslo Børs tynget av gresk regjeringskrise

Regjeringskaoset i Hellas bidro til å sende Europas børser ned mandag. Her hjemme ble også Oslo Børs rammet, og hovedindeksen falt 1,96 prosent til 400,9 poeng.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ingen av de store selskapene klarte å løfte hovedindeksen. Børslokomotivet Statoil falt 1,12 prosent til 150,20 kroner og DNB var til slutt ned hele 4,25 prosent. Subsea 7 falt 3,3 og Yara var ned 2,49 prosent. Petroleum Geo-Services stupte 5,59 prosent, Hydro var ned 2,72 mens Telenor-aksjen bidro til elendigheten med et fall på 1,35 prosent.

Seadrill la mandag fram et kvartalsresultat som var dårligere enn i samme kvartal i fjor, men likevel bedre enn analytikernes forventninger. Aksjen falt derfor ikke mer enn 0,84 prosent mandag.

Det er blitt holdt flere runder med regjeringsforhandlinger i Hellas den siste uka, men partiene er ikke blitt enige. Verken motstandere eller tilhengere av kriseavtalen med EU og Det internasjonale pengefondet IMF klarer å samle nok støtte i nasjonalforsamlingen til at de kan danne regjering. Politikere i en rekke europeiske land mener Hellas blir nødt til å forlate eurosonen hvis landet trekker seg fra kriseavtalen.

Ved siden av den greske regjeringskrisen, bidro skuffende vareproduksjon i eurosonen og høye spanske og italienske renter til at de europeiske børsene slet tungt mandag, sier sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets til Dagens Næringsliv.

I London hadde FTSE-indeksen en nedgang på 1,78 prosent, DAX-indeksen i Frankfurt falt 1,94 prosent og i Paris falt CAC-indeksen 2,29 prosent. I Asia var utviklingen mandag mer blandet.

Et fat nordsjøolje ble mandag ettermiddag omsatt for 110,40 dollar, en nedgang på 0,98 prosent. Amerikansk lettolje gikk for 94,91 dollar fatet, en nedgang på 1,11 prosent. (©NTB)