terror-vitne-grønnestad2 - – Som om jeg hadde en kampestein på brystet

En av kulene til Anders Behring Breivik punkterte lungen til Lars Grønnestad (20) og knuste to av ribbeina hans. Han kjente blodet forsvinne fra tær og fingre mens han prøvde å gjemme seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg var så tungpustet, Det var som om noen hadde lagt en kampestein på brystet mitt. Jeg tok dype åndedrag, men det virket ikke som om det var noe oksygen som ble tatt opp i blodet, sa Lars Grønnestad i Oslo tingrett mandag.

Flyktende fra teltplassen ble han skutt i ryggen av Anders Behring Breivik. Da han fikk orientert seg på nytt var han alene i det lille skogholtet sør for teltplassen. Han karet seg noen titalls meter inn i skogen og gjemte seg under et tre. Han dekket til huden med jord for å tiltrekke seg minst mulig oppmerksomhet, og gikk ut og inn av bevissthet mens han kjente blodet forsvinne fra deler av kroppen.

– Jeg lå der og kjente blodet forsvinne fra tærne og fingrene, og prøvde å bevege på dem for å få blodsirkulasjonen ut dit, sa han.

Redningen kom i form av to politimenn med et dren som de satte rett i brystet hans – og Janne Hovland, som gjemte seg i rocketeltet og tok vare på et annet skuddoffer.

– Hun snakket til meg og spurte hvordan jeg hadde det. Jeg svarte at jeg var skutt og at jeg ikke burde snakke akkurat da. Hun var en fantastisk jente, sa Grønnestad. (©NTB)