GJEMTE SEG: I dette området, der Rocketeltet står på Utøya, overlevde Lars Grønnestad ved å skjule seg under et tre. (Foto: Scanpix / TV 2)
GJEMTE SEG: I dette området, der Rocketeltet står på Utøya, overlevde Lars Grønnestad ved å skjule seg under et tre. (Foto: Scanpix / TV 2)

Smurte seg inn med jord for å skjule seg

Lars Grønnestad ble skutt i ryggen på teltplassen på Utøya. I to timer skjulte han seg under et tre før han ble funnet av politiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lars Grønnestad befant seg på teltplassen da han ble oppmerksom på skytingen Utøya 22. juli.

Foreldrene hans var på ferie i utlandet og Lars forsøkte å ringe dem etter det som hadde skjedd i Oslo, samtidig som han fikk tak i moren hørte han et smell.

Følg rettssaken direkte i vårt livesenter!

– Aldri før sett en slik skrekk

– Det kom en gjeng ungdommer løpende mot meg mens de hylte. Jeg har aldri sett en så oppriktig skrekk i hele mitt liv, forteller Lars til retten.

Han og flere andre begynte å løpe mot skogen.

– Jeg snudde meg og så en uniformert mann med et våpen som kom opp bakken. Da var det en som ropte; Stopp det er politiet. Ro dere ned.

Lars og de andre stoppet opp og snudde seg.

Hva tenkte du etter å ha hørt denne personen rope, spør aktor Bejer Engh.

– Jeg tenkte at en fra politiet burde være mer autoritær og forsøke å roe ned. Så begynner han å avfyre skudd. Jeg ser rett på ham og han retter våpenet mot oss.

Lars forteller at våpenet minnet om et jaktvåpen.

– Jeg begynte å løpe mot skogen fra teltplassen. Da jeg kom til tregrensa kjente jeg et lufttrykk i ryggen. Jeg løper noen meter til og kollapser inne i skogen.

Han har vanskelig med å puste og kjenner at skulderleddet streiket slik at han ikke får rørt armen.

– Jeg tar meg til stedet jeg kjente lufttrykket og ser at jeg har blod på hånden. Da var jeg alene i skogen. Jeg husker at jeg tenkte jeg ikke kunne ligge der. Da begynte jeg å tenke hva dette kunne være, en høyreekstremist, et statskupp, eller noe annet.

LES OGSÅ: Skutt på flukt, svømte for livet

– Smurte meg inn med jord

Lars ligger nå under et tre med sikt mot Rocketeltet.

Etter hvert tenker Lars at han skal ringe etter ambulanse. Etter hvert kommer han gjennom på nødnummeret 113 og forteller til en kvinne i andre enden at han var skutt og befant seg på Utøya.

– Hun spurte om jeg klarte å puste og at jeg måtte få lagt press på såret. Hun sa at hun ga nummeret mitt til politiet som var på vei. Etter litt ringte de og spurte hvor jeg var, jeg var redd for å si det fordi kanskje de skulle avslutte det politimannen som skjøt meg hadde begynt på.

Lars kommer fram til at han bare må stole på dem, men ønsket ikke å si hvor han lå i skogen. Han hørte at de som ringte satt i en bil med sirener og tenkte at han måtte bare stole på dem og la på.

– Gjorde du noe for å skjule deg?

– Jeg smurte meg inn med jord som jeg fant. Jeg var tungpusten og det virket som om noen hadde lagt en kampestein oppå pusten min. Jeg følte jeg trakk luft ned, men det virket som at det ikke var noe oksygen som ble tatt opp. Det var bare et sterkt ubehag ved at kroppen ikke fungerte som den skulle.

Etter hvert kjenner 20-åringen at blodet begynner å forsvinne fra fingrene og tærne. Han forsøker å bevege seg for å få blodgjennomstrømning. Lars er usikker på om han var bevisst på dette tidspunktet, men tror at han gikk inn og ut bevissthet.

Lars hørte en del smell da han lå under treet inne i skogen og forsøkte å reise seg litt opp for å se rundt seg.

– Da så jeg en del hvite prikker i synsfeltet som ble verre og verre etter hvert.

Forsøkte du å rope etter hjelp?

– Jeg tror kanskje jeg gjorde det på et tidspunkt, men det var vanskelig å få noe kraft i stemmen.

LES OGSÅ: Marius så bestevennen falle i døden

Fikk førstehjelp av politiet

– Etter å ha ligget der en god stund ser jeg to politimenn som går rundt i skogen. De hadde en helt annen bekledning og beveget seg på en annen måte enn han jeg hadde sett tidligere. Jeg ropte hei, så kom de bort.

De to politimennene undersøkte den skadde 20-åringen og fant ut at han hadde en punktert lunge. De ga ham intravenøst og bar han inn i rocketeltet. Der ble han lagt i armene på Janne Hovland som vitnet for retten i forrige uke.

LES OGSÅ: Marte ble skutt i hodet – hyller redningskvinnen Janne på bloggen

– Jeg husker at jeg sa at jeg var skutt og ikke ville snakke så mye, forteller Lars.

– Hvor lenge lå du under treet før politiet kom?

– Jeg vet ikke helt, men jeg antar at jeg lå der i rundt to timer.

Sammen med noen andre lå Lars inne i teltet før de ble fraktet ned til kaien.

– En politimann måtte hjelpe meg, delvis bære meg ned til kaien. Deretter kjørte vi med båt over til landssiden. Vi kjørte bort til Utvika camping, men heller der var det ikke ambulanse. Vi dro tilbake til første stedet igjen og der ble jeg kjørt til Ringerike sykehus hvor de forsøkte å stabilisere meg før jeg ble sendt med luftambulanse til Oslo.

– Hvilke skader hadde du da?

– Skuddet gikk gjennom skulderbladet og punkterte lungen min. Den fraksjonerte og gikk i mange biter.

Sensitiv på høye lyder

– Hvordan går det med deg i dag?

– Jeg er i bedre form i dag. Jeg har litt nedsatt lungefunksjon.

– Var skadene du fikk livstruende?

– Hadde jeg ikke blitt fraktet med helikopter til Ullevål fra Ringerike sykehus, så hadde jeg ikke vært her i dag.

Lars forteller at han ti dager etter å ha blitt utskrevet fra sykehuset flyttet til Trondheim for å studere på NTNU.

– Hvordan har studieåret vært?

– Det har vært rart. Kroppen har brukt tid på å komme seg. Jeg er sensitiv på høye lyder, men det har gått overraskende greit. Jeg har fulgt studiene på vanlig måte og skal ha eksamen neste uke.

– Jeg setter mer pris på ting enn tidligere, forteller 20-åringen.

Opprydningmannskapene stod overfor en formidabel jobb etter terrorangrepet på Utøya 22. juli. Slik så det ut etter at ungdommene hadde forlatt teltleiren i panikk.  (Foto: Kripos)
Opprydningmannskapene stod overfor en formidabel jobb etter terrorangrepet på Utøya 22. juli. Slik så det ut etter at ungdommene hadde forlatt teltleiren i panikk. (Foto: Kripos)