terror-grønnestad1 - – En fyr roper: Stopp det er politi

Lars Grønnestad som ble skutt og skadd på Utøya, beskrev mandag hvordan Anders Behring Breivik sto utenfor kafébygningen på Utøya og stirret rundt seg for å orientere seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg trodde politimannen skulle være litt mer autoritær og få ro over situasjonen. Men han virket mer som han forsøkte å få oversikt over hva som skjedde, han snakket ikke med noen. Han bare sto og kikket. Plutselig hevet han våpenet mot gjengen jeg var i og begynner å avfyre skudd, beskrev Grønnestad som vitnet i 22. juli-saken mandag.

Grønnestad var midt i teltleiren på Utøya da han forsto at noe helt feil skjedde.

– Jeg forsøkte å ringe foreldrene mine, for å snakke om bombeangrepet i Oslo og si at jeg hadde det fint. Jeg kom igjennom til faren min, mens jeg snakket med ham hørte jeg smell og hyl og tenkte at noen brukte kinaputter, sa han.

Samtidig kom en gjeng ungdommer springende.

– Jeg husket at det var da jeg skjønte at det var noe galt. Jeg har aldri sett en så oppriktig skrekk i hele mitt liv, sa 20-åringen.

Da han løp innover mot skogen, så han en uniformert mann med et stort våpen komme opp mot kafébygget.

– Og så er det en fyr som roper: Stopp det er politi, sa Grønnestad.

Da han løp innover mot skogen, kjente han et lufttrykk i ryggen. Etter 20-30 meter kollapset han.

– Det skjedde uten forvarsel, jeg legger merke til at jeg har vanskelig for å puste, sa Grønnestad.

Det var først da han forsto at han var skutt.

– På det tidspunktet kan jeg ikke huske at det var noen andre i nærheten. Jeg husker at jeg var alene. Jeg tenkte jeg kan ikke ligge her, jeg må komme meg vekk. Det var en helt åpen plass, sa Lars Grønnestad. (©NTB)