STORT SIKKERHETSOPPBUD: Politiet stilte mannssterke da Peter Mangs ble ført til retten i Malmø mandag. (Foto: Drago Prvulovic / NTB scanpix)
STORT SIKKERHETSOPPBUD: Politiet stilte mannssterke da Peter Mangs ble ført til retten i Malmø mandag. (Foto: Drago Prvulovic / NTB scanpix)

«Den nye lasermannen» erkjenner flere av gjerningene

Køer av journalister stimlet sammen foran tingretten i Malmö da rettssaken mot den mistenkte seriedrapsmannen Peter Mangs ble innledet mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Klokken halv ni var rettssaken i gang mot mannen som er tiltalt for å stå bak tre drap og tolv drapsforsøk på tilfeldige personer med innvandrerbakgrunn.

Mangs nekter for at det er han som står bak drapene. Han stilles for retten bak skuddsikkert glass, Aftonbladet.

Den svenske avisen melder også at Mangs ifølge sin advokat nå i retten erkjenner flere av gjerningene.

Søsterens død kan ha vært medvirkende

Mangs storesøster døde brått da han var i tenårene. Ifølge både faren og broren til den siktede 38-åringen, gikk dette veldig hardt inn på ham.

– Det har vært et kolossalt slag for ham selv. Hans eneste virkelige venn gikk bort. Dette kunne ha vært en utløsende faktor for Aspergers, spekulerer 38-åringens far.

Politiet vil nå gå grundig gjennom storesøsterens liv og omstendighetene rundt hennes død, for å se om det kan ha påvirket mannen, skriver avisen Expressen.

LES OGSÅ: Våpen knytter Malmö-pågrepet til skytingen

Ensom, trist og spesiel

Gjerningsmannens skytetokter skapte stor frykt blant innbyggerne i Malmö etter at tilsynelatende tilfeldige personer har blitt beskutt. Nesten alle har vært innvandrere, og flere av skyteepisodene skjedde etter mørkets frembrudd.

Både pappaen og broren til Mangs er sjokkerte over hendelsene i Malmö. Gamle klassekamerater fra videregående beskriver ham som «ensom, trist og spesiell».

LES OGSÅ: Politiet oppgitt over pågående presse i Malmö

Hyllet av Breivik

Anders Behring Breivik hyllet Mangs under sin forklaring i tingretten:

«I mellomtiden er det viktig at flere patrioter i Norden og Europa tar ansvar som jeg har gjort, som Peter Mangs fra Malmö har gjort og som Beate Zschäpe, Uwe Böhnhardt og Uwe Mundlos fra Tyskland har gjort. Det er viktig at nordiske og europeiske militante nasjonalister og nasjonalhelter som disse, blir feiret og får den respekten de fortjener. Disse heroiske, unge menneskene har ofret livene sine for å forsøke å forhindre at alt vi elsker, blir dekonstruert.»

LES OGSÅ: Her er nynazistene Breivik hyller som «nasjonalhelter»

TV 2 / NTB