ny1-bonde-aksjon-F - Ordfører fikk protest-ku på døra

Melk ble tømt på gatene i Bergen, Kvinnherads ordfører fikk en ku på døra og flere ordførere ble «kidnappet». Misfornøyde bønder i hele landet aksjonerer mandag mot statens tilbud i jordbruksoppgjøret.

– Nå er det ulike, fylkesvise aksjoner vi ser. Tirsdag blir det landsdekkende aksjoner. Da blir omfanget mye større, sier leder Nils T. Bjørke i Norges Bondelag til NTB.

Han ville mandag formiddag ikke si noe mer om hva slags aksjoner som er i vente.

– Detaljene blir klare senere i dag, utover ettermiddagen, sier Bjørke.

– Det er ikke hver dag det står en ku utenfor inngangsdøren til rådhuset, sier Kvinnherad-ordfører Synnøve Solbakken (Ap) til NRK.

Hun er ikke imponert over stuntet fra Uskedalen og Omvikdalen bondelag, som hevder kua ikke er blitt melket.

– Kua har det ikke bra der den står. Plakater, siloballer og traktorer synes jeg er greit å bruke i aksjoner, men dette og tømming av melk tar jeg avstand fra, sier Solbakken.

– Vi vil holde på ham til kravet er innfridd, sier bondelagsleder Knut Tore Nes Hjelle til NRK.

Også ordfører Anders Ryssdal (Sp) i Gloppen, Morten Hagen (H) i Vågsøy, Ottar Nygård (tverrpolitisk liste) i Selje, Sven Flo (H) i Stryn og Anne Britt Øen-Nygård (Sp) i Hornindal står på bøndene sin kidnappingsliste.

Ordførerne blir fraktet til Stryn på traktor der de skal få delta i et planlagt møte i Nordfjordrådet.

– Jeg er ikke sikker på hvor mange penger Stoltenberg er villig til å legge på bordet for å få meg fri. Men utover det er det tydelig at alvoret i forhandlingene er større enn de fleste er klar over, sier Bjørlo.

Leder i Ås landbrukslag, Kari Wetlesen, sier til Østlandets Blad at årets jordbruksoppgjør handler om å sikre forbrukeren trygg mat i fremtiden.

– Det er ikke bare snakk om mer penger til bøndene, men å sikre 100.000 arbeidsplasser i landbruk og næringsmiddelindustrien, sier Wetlesen.

Leder i Senterpartiet (Sp), Liv Signe Navarsete sier til NRK at hun kan stå inne for det tilbudet som staten har kommet med.

– Vi er et politisk parti. Vi er ingen fagforening for landbruket. Vi må ta helheten i politikken innover oss, sier Navarsete som maner bøndene til moderasjon, slik de gjør til andre grupper. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2