statsminister-måling-F - Stoltenberg og Solberg nesten like populære

Nesten like mange ønsker Høyre-leder Erna Solberg som statsminister som Jens Stoltenberg (Ap), viser en måling som Respons har laget for Aftenposten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

46 prosent svarer at de foretrekker Stoltenberg. 44 prosent vil ha Solberg som statsminister. 4 prosent sier de ikke vil ha noen av dem, og 6 prosent er usikre.

– Solberg har styrket stillingen sin vesentlig i den norske befolkning. Det er oppsiktsvekkende at opposisjonslederen ligger jevnt med statsminister Jens Stoltenberg, sier professor i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo, Hanne Marthe Narud.

Bakgrunnstallene viser at nesten ingen av de rødgrønne velgerne ønsker at Solberg blir statsminister. Blant de borgerlige velgerne får Stoltenberg jevnt høy oppslutning. Blant Venstre-velgerne får han støtte fra 30 prosent. Men fordi de borgerlige partiene nå har så mye større oppslutning enn de rødgrønne, kommer altså Solberg og Stoltenberg temmelig likt ut.

– Det er veldig hyggelig å få sånne målinger, men det er lenge fram til neste valg, sier Solberg.

– At et flertall ønsker meg som statsminister, tar jeg som en tillitserklæring til den jobben regjeringen gjør. Men målinger går opp og ned, og det er velgerne som bestemmer hvem som blir statsminister etter valget i 2013, sier Stoltenberg. (©NTB)