Ny E6 vegåpning (Foto: NTB Scanpix)
Ny E6 vegåpning (Foto: NTB Scanpix)

Norge får mindre vei for pengene enn Sverige

Norge bruker mer penger på veibygging enn Sverige. Likevel åpner Sverige i år 85 kilometer ny motorvei, mens Norge åpner 11.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I tillegg åpner Sverige 100 kilometer trefelts vei med midtrekkverk i år, og Norge bare 17, skriver Aftenposten.

– Vi bygger på en måte som gir lite vei for pengene, sier Knut Selberg, tidligere professor i faget «Vei og trafikkmiljø» ved Norges teknisk– naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim.

LES OGSÅ: Ordfører fikk protest-ku på døra

Han understreker at spørsmålet er sammensatt, og at Norge i enkelte deler av landet har ekstra kostnader ved bygging av tunneler og lignende. Likevel, understreker han, er det store områder som kan sammenlignes med Sverige.

Andre nestleder i transportkomiteen på Stortinget, Bård Hoksrud (Frp), sier samferdselsministeren straks bør reise til Sverige for å lære.

– Det er egentlig helt utrolig, sier han om forskjellen på hvor mye vei Norge og Sverige får for pengene.

LES OGSÅ: Oslo-trikken i elendig forfatning

Statssekretær Lars Erik Barnes (Sp) sier på vegne av samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) at tallene ikke reflekterer den reelle utviklingen.

– I Norge har vi i perioden 2005-2011 åpnet like mye motorvei som i Sverige. Det er ingen grunn til å påstå at svenskene får mer vei for pengene enn Norge, sier han til NTB. (©NTB)