ny2-vei-norge-sverige-F - Norge får mindre vei for pengene enn Sverige

Norge bruker mer penger på veibygging enn Sverige. Likevel åpner Sverige i år 85 kilometer ny motorvei, mens Norge åpner 11.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I tillegg åpner Sverige 100 kilometer trefelts vei med midtrekkverk i år, og Norge bare 17, skriver Aftenposten.

– Vi bygger på en måte som gir lite vei for pengene, sier Knut Selberg, tidligere professor i faget «Vei og trafikkmiljø» ved Norges teknisk– naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim.

Han understreker at spørsmålet er sammensatt, og at Norge i enkelte deler av landet har ekstra kostnader ved bygging av tunneler og lignende. Likevel, understreker han, er det store områder som kan sammenlignes med Sverige.

Andre nestleder i transportkomiteen på Stortinget, Bård Hoksrud (Frp), sier samferdselsministeren straks bør reise til Sverige for å lære.

– Det er egentlig helt utrolig, sier han om forskjellen på hvor mye vei Norge og Sverige får for pengene.

Statssekretær Lars Erik Barnes (Sp) sier på vegne av samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa (Sp) at tallene ikke reflekterer den reelle utviklingen.

– I Norge har vi i perioden 2005-2011 åpnet like mye motorvei som i Sverige. Det er ingen grunn til å påstå at svenskene får mer vei for pengene enn Norge, sier han til NTB. (©NTB)