mø-strøm-gaza - Israelsk minister foreslår å kutte strømmen på Gazastripen

Dersom Israel opplever kraftmangel i sommer, bør landet vurdere å kutte elektrisitetsforsyningen til Gazastripen, sier Israels miljøminister.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Gilad Erdan, som er medlem av statsminister Benjamin Netanyahus parti Likud, kommer med forslaget i et brev til statsrådene, som skulle diskutere saken i et regjeringsmøte søndag.

– Dersom det blir kraftmangel i Israel i sommer, bør forsyningen av elektrisitet til Gazastripen stanses. Den representerer 4,5 prosent av israelsk produksjon, heter det i brevet.

Til israelsk radio sier miljøministeren at strømproduksjonen kommer til å bli lavere enn etterspørselen kommende sommer. Erdan sier at de undersøker alternative strømkilder, men at det likevel er fare for strømstans.

– Dersom vi er i en slik situasjon, vil det være absurd for israelere om de blir rammet først, samtidig som vi fortsetter å forsyne Gaza med strøm, ettersom de ikke betaler, sier miljøministeren.

I en uttalelse fra Hamas-talsmann Fawzi Barhum heter det at Erdans trusler «avslører okkupasjonens sanne ansikt».

Israels energiproduksjon er sterkt avhengig av naturgassleveranser fra Egypt. Forsyningene har blitt kuttet flere ganger siden revolusjon i Egypt, som følge av sabotasjeaksjoner.

I april annullerte Egypt forsyningskontrakten med Israel, og hevdet at den jødiske staten ikke hadde oppfylt forpliktelsene i avtalen. (©NTB)