En veldig kjapp og 'nødvendig' stopp på vei sørover i Sverige. Nå er innspurten for alvor i gang for Henrik og Knut.
En veldig kjapp og "nødvendig" stopp på vei sørover i Sverige. Nå er innspurten for alvor i gang for Henrik og Knut.

Under kvart tank – og 50 mil igjen

Likevel er rekord-gutta optimister. Nå starter innspurten!

De startet fra Helsinki i Finland klokken fem lørdag morgen med et klart mål: Å klare minst 2467.7 kilometer på én tank diesel. Det tilsvarer et gjennomsnittsforbruk på 0,284 liter/mil – i en helt standard Ford Mondeo med 1,6-liters dieselmotor.

Du har kunnet følge rekordforsøket til Knut Wilthil og Henrik Borchgrevink her på Broom gjennom hele helgen.

Noe kjent med disse karene? Les mer om deres forrige tur i spalten til høyre:

Snakke lavt

Akkurat nå er de på vei sørover i Sverige, det har blitt kveld og dagslyset forsvinner. Og i Mondeoen er det stille når vi ringer.

– Hei. Må snakke litt lavt, jeg. Knut sover i passasjersetet akkurat nå og det trengs. Vi må være så opplagte som overhodet mulig denne natten vi har foran oss, forteller Henrik som sitter bak rattet akkurat nå.

Mange men

– Skjønner, skjønner! Men hvordan går det?

– Du, jeg må si at ... Det går veldig bra!

– Jeg begynner å tro at vi skal klare målet og faktisk også komme oss enda lenger. MEN – det er mange men. Det betinger at vi er heldige med været, at det ikke dukker opp noe uforutsett på veien og selvfølgelig at ikke noe skjer noe med bilen. Vi kan ikke ta noe for gitt. Men akkurat nå ligger vi veldig bra an, sier en lavmælt, men svært entusiastisk Mondeo-sjåfør.

LES OGSÅ: Hvorfor bruker mange biler mye mer enn de skal?

Regnet kommer

– Så bra! Da forstår jeg at alt har gått bra i dag!

– Absolutt. Ingen problemer, fine veier, lite trafikk og ikke minst: Medvind!

Her er det grunn til å smile. Knut Wilthil og Henrik Borchgrevink kom enda lenger enn beregnet  - og presset forbruket til Mondeoen under 0,28 liter/mil.  (Foto:  Henrik Borchgrevink )
Her er det grunn til å smile. Knut Wilthil og Henrik Borchgrevink kom enda lenger enn beregnet - og presset forbruket til Mondeoen under 0,28 liter/mil. (Foto: Henrik Borchgrevink )

– Det siste gjør at vi sparer verdifulle dieseldråper for hver eneste mil. Det er ikke snakk om mye, men det er akkurat det lille som skal til for at vi skal kunne klare å nå et så hårete mål som det vi har satt oss. Hvis alt går bra videre! Nå er jeg bare bekymret for at regnet kommer, det begynner å skye over foran oss nå.

– Hva sier værmeldingen?

– At det blir regn! Det er det ingen tvil om. Men det er vanskelig å beregne helt nøyaktig når det kommer. Vårt håp er at det kommer like etter at vi brekker inn vestover og mot Oslo. Da slipper vi unna – og det kan bety forskjellen mellom å klare det og ikke klare det.

Del med Facebook-vennene dine

Under kvart tank ...

– Men du , hvordan ser tankmåleren ut nå?

– Vi har under kvart tank igjen og et sted mellom 45 og 50 mil igjen.

– Men det kan vel ikke gå?

– Jo, etter våre beregninger kan det faktisk det. Du må huske at vi kjører ekstremt økonomisk nå. Vi har lagt de mest krevende etappene bak oss, herfra og ut skal vi klare et gjennomsnitt under det vi har hatt så langt, men igjen: Hvis alt går bra!

Bli med i Brooms bilundersøkelse – du kan vinne T-skjorte

Vil ikke vite

– Hva ligger snittforbruket på nå?

– Det vet vi faktisk ikke. Vi har bestemt oss for at vi ikke vil vite det underveis. Vi holder naturligvis nøye kontroll med hva vi bruker til en hver tid, men det totale gjennomsnittet velger vi å ikke ha oversikt på.

– Faren er stor for at vi kan begynne å rote det til hvis vi ikke er fornøyde med det tallet. Vi sier det sånn at vi kan gjøre noe med den distansen vi har foran oss – det vi har kjørt er kjørt og det får vi ikke gjort noe med uansett!

Så langt som mulig!

– Så nå håper dere at natten skal bli så lang som mulig?

– Gjett om! Vi kjenner vel begge at det skal bli utrolig godt å få sove i en seng, en eller annen gang i morgen. Klart det tar på å sitte intenst konsentrert over så mange mil og i så mange timer. Men det var vi forberedt på.

– Målet er å være akkurat like skjerpet og akkurat like fokusert også den siste natten. Og for vår del må den gjerne vare til langt inn på formiddagen. Her er målet enkelt: Å komme så langt som overhodet mulig!

Da er det bare å ønske gutta lykke til i kveld, i natt og på morgentimene i morgen. Vi kommer tilbake med full rapport på hvordan dette ender!

Målet var mildt sagt ambisiøst. Nå er det snart bare en natt igjen før vi vet svaret: Klarer Knut og Henrik virkelig dette?
Målet var mildt sagt ambisiøst. Nå er det snart bare en natt igjen før vi vet svaret: Klarer Knut og Henrik virkelig dette?

LES OGSÅ: Hvem har hatt mest uflaks?