russ-protest-F - Forfattere ledet opposisjonsprotest i Moskva

Rundt 10.000 mennesker, blant dem flere anerkjente forfattere, sluttet seg søndag til en protestmarsj mot Russlands president Vladimir Putin i Moskvas gater.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Demonstrasjonen mot Putin er den største siden han ble tatt i ed for sin tredje periode i presidentstolen forrige uke.

Russisk politi holdt en lav profil, mens demonstrantene verken ropte ut politisk slagord eller bar på bannere. Arrangørene av protesten opplyser at det offisielt dreide seg om en borgermarsj, ikke en demonstrasjon mot regjeringen.

Politiets tolerante opptreden søndag sto i skarp kontrast til den brutale håndteringen av demonstranter den siste tiden.

Politiet i Moskva hevder at bare omkring 2.000 mennesker deltok i marsjen, men arrangører og journalister anslår at antall deltakere var på rundt 10.000.

Den russiske romanforfatteren Boris Akunin oppfordret på sin blogg om at protesten burde skje i form av en vandring mellom monumentene av to store navn i russisk litteratur – nemlig Aleksandr Pusjkin og Aleksandr Gribojedov.

– Formålet med vår operasjon er å forstå hvorvidt det er mulig for moskovitter å gå fritt i byen, eller om de trenger en spesiell tillatelse for å gjøre det, sa han tørt søndag.

Sammen med andre kulturpersonligheter, som poeten Dmitrj Bykov, forfatteren Ljudmila Ulitskaja og musikeren Andrej Makarevitsj, signerte Akunin bøker og delte ut autografer mens marsjen gikk gjennom Russlands hovedstad.

– Det er fint å se at russere liker å lese og tar til seg det forfatterne deres sier, sa Bykov, som var med på arrangere protesten.

Politiet har ennå ikke forsøkt å rydde leiren, hvor mer enn 1.000 mennesker samler seg hver kveld, og rundt 100 tilbringer natten.

Putin ble tatt i ed 6. mai, og samme dag var det store demonstrasjoner i Moskva. (©NTB)