ny4-mex-likfunn-F - Nær 50 hodeløse lik dumpet på motorvei i Mexico

Lemlestede lik av 49 mennesker ble søndag morgen funnet i nærheten av Monterrey nord i Mexico – dumpet i søppelsekker på motorveien.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Likene på veien i distriktet Cadereyta Jiménez i delstaten Nuevo Leon er det siste i rekken av flere groteske likfunn i Mexico de siste par månedene, de fleste av dem nord i landet. Mexico har i seks år kjempet en blodig krig mot narkotikabander. For tredje gang på ni dager finner mexicansk politi dumpede ofre for massedrap.

Delstatsmyndighetene bekrefter at totalt 49 ofre – seks kvinner og 43 menn – ble funnet. Det vil ta tid å finne ut hvem de var.

Han utelukker at det dreier seg om angrep på sivile, og hevder de drepte mest sannsynlig er medlemmer av kriminelle bander. Noen av likene ble funnet i plastposer, mens andre var kastet på bakken. Mange var nakne. De fleste av dem ble trolig drept i løpet av de siste 48 timene før de ble funnet, ifølge Domene. Myndighetene håper at noen av ofrene kan bli identifisert ved hjelp av tatoveringer.

En talsmann for delstatsmyndighetene sier drapene trolig er utført av narkotikakarteller. I en beskjed som ble lagt igjen ved likene, tar Zetas-banden på seg ansvar for drapene, ifølge mexicanske myndigheter.

Drap utført av Zetas, som fører en brutal kamp for å kontrollere smuglerrutene i nord, har gjort området beryktet. Gjengen er stadig i blodige konflikter med andre bander, blant dem Gulf-kartellet, som den tidligere arbeidet for.

De siste seks årene er mer enn 50.000 mennesker blitt drept i forbindelse med krigføringen mellom narkotikabander og styresmakter i Mexico. Myndighetene har lagt mye av skylden for blodbadet på Zetas – en bande som ble dannet av deserterte kommandosoldater på 1990-tallet – og grupper som er alliert med Sinaloa-kartellet. Kartellet ledes av Mexicos mest ettersøkte narkotikabaron, Joaquin «El Chapo» Guzman.

Det var president Felipe Calderon som erklærte krig mot narkokartellene kort tid etter at han kom til makten i 2006. Han har satset ryktet sitt på å knuse narkobaronene, men ettersom volden bare har økt, har også oppslutningen om ham sunket kraftig. Det er ventet at Calderons konservative Nasjonale handlingsparti (PAN) kommer til å miste makten ved valget. (©NTB)